Aardgasprijzen weer fors gestegen: april was goed voor een stijging met 30%

Terwijl de Federal Reserve gisterenavond bijeenkwam om te bespreken hoe om te gaan met de stijgende inflatie, blijven de stijgende energieprijzen voor problemen zorgen. De aardgasprijzen stegen gisteren met 9% naar het hoogste niveau sinds 2008. De Amerikaanse centrale bank aarzelde dan ook niet en verhoogde haar basisrente met 0,50%.

De Russische invasie van Oekraïne heeft een ravage aangericht op de wereldwijde energiemarkten. De Europese Unie pakte uit met een nieuwe reeks sancties tegen Rusland, waaronder een verbod op Russische olie- en energieproducten. De aardgasprijzen overschreden gisteren $ 8,00 per miljoen BTU\’s, het hoogste niveau in 13 jaar.

De VS is \’s werelds grootste producent van aardgas, maar ook daar duiken problemen op die een steentje bijdragen aan de prijsstijgingen. De productie ligt lager en het gas in opslag is 21% lager dan vorig jaar rond deze tijd. Twee regio\’s, West-Texas en Appalachia, zien de productie vertragen, waarbij de  betrokken bedrijven de schuld geven aan een gebrek aan adequate pijpleidinginfrastructuur.

Prognoses voor een warme zomer en opslaguitdagingen zorgen ook voor prijsstijgingen. Aardgas steeg in april met 30%, geholpen door de stijgende vraag naar vloeibaar aardgas over de hele wereld, wat de inflatiedruk in het hele land (en in de rest van de wereld) verhoogde.