Olieprijs weer 5% hoger, Europees verbod op import kan omgekeerd effect hebben

De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU, heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen Russische energie, waaronder een geleidelijke stopzetting van de invoer van ruwe olie binnen zes maanden en geraffineerde producten tegen het einde van het jaar.

De futures op Brent-olie (CO1:COM) stegen in reactie met maar liefst 5% tot $ 109 per vat op het nieuws, terwijl WTI-futures voor ruwe olie (CL1:COM) eveneens met 5% stegen tot meer dan $ 107 / bbl. De EU stelde ook voor om Sberbank, de grootste financiële instelling van Rusland, en twee andere grote banken los te koppelen van het internationale SWIFT-betalingssysteem, terwijl \”drie grote Russische staatszenders worden uitgesloten van de ether in de EU\”.

Laat ons duidelijk zijn: het zal niet gemakkelijk zijn om volledig af te zien van Russische olie\”, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tijdens een toespraak in het Europees Parlement. \”Maar zo maximaliseren we de druk op Rusland, terwijl we tegelijkertijd – en dit is belangrijk – de nevenschade voor ons en onze partners over de hele wereld minimaliseren omdat we om Oekraïne te helpen ervoor moeten zorgen dat onze economie sterk blijft .\”

De sancties zijn bedoeld om een ​​van Ruslands belangrijkste bronnen van buitenlandse inkomsten te doen opdrogen, maar de lucratieve inkomsten uit de olieverkoop dreigen op korte termijn niet te verdwijnen, wel integendeel. Moskou zou ook andere kopers kunnen vinden die willen profiteren van de aanzienlijke kortingen op zijn ruwe olie, zoals India en Turkije. \”Het kan gewoon een stoelendans zijn\”, verklaarde Viktor Katona, een olie-analist bij Kepler. Dit terwijl Rystad Energy zelfs de totale olie-inkomsten van het Kremlin met 45% ziet stijgen tot $ 180 miljard in 2022, aangezien een stijging van de brandstofprijzen elke daling van de Russische olie-export compenseert.