Waarom de beurs op Wall Street een flink pak slaag kreeg na een aanvankelijke rally in eerste reactie op de Fed-verhoging?

\"\"

De Dow Jones Industrial Average kelderde donderdag met meer dan 1.000 punten toen de beleggers nog eens aandachtig lazen wat Fed-voorzitter Jerome Powell eergisteren zei op zijn post-decision persconferentie.

De perceptie van een minder agressieve Powell werd woensdag door de markten nog enthousiast omarmd. De Dow Jones Industrial Average steeg met 932,27 punten en de S&P 500 won 2,99%, wat de grootste winst was voor de twee indices sinds 2000. Zelfs de toch erg wispelturige Nasdaq Composite steeg 3,19%.

Het lijkt er nu op dat handelaren, na een paar uur diep nadenken, een meer duurzame visie op korte termijn hebben gevormd dat de Fed verre van dovish is, de inflatie uit de hand heeft laten lopen en nog steeds klaar staat om de economie drastisch te vertragen door een reeks van renteverhogingen met telkens 50 basispunten.

\”Inflatie zal de rest van dit jaar en daarna nog steeds een groot probleem zijn\”, zei Miller Tabak Chief Markets Strategist Matt Maley. De verkoopdruk was vandaag wijdverbreid en in sommige gevallen zelfs bijzonder ernstig te noemen.

De Nasdaq Composite daalde met meer dan 5%. Small-capaandelen – zoals gemeten door de Russell 2000 – daalden meer dan 4%. E-commercebedrijven zoals eBay, Etsy, Shopify en Fastly werden neergehamerd door een-tweetje van bredere marktdruk en magere inkomsten.

De Wall Street professionals denken nu dat de verkoop op korte termijn zou kunnen doorgaan uit angst voor een scherpe, door de Fed gestuurde groeivertraging als gevolg van een overhaaste serie renteverhogingen.