Peperdure Turkse appartementen blijven leeg ondanks een torenhoge vraag naar huisvesting

\"\"

Volgens gegevens die gisteren 5 mei door het Turks Instituut voor de Statistiek zijn gepubliceerd, bereikte de inflatie in Turkije het hoogste niveau in 20 jaar. De inflatiedruk wordt nog verergerd door het conflict in Oekraïne en door problemen in de toeleveringsketen.

De consumptieprijsinflatie steeg in april tot 69,97 procent per jaar en tot 7,25 procent per maand, als gevolg van hoge wereldwijde energieprijzen en de verzwakkende lire.

Een opiniepeiling van Reuters voorspelde een jaarlijkse consumentenprijsinflatie van 68 procent en op maandbasis van 6 procent.

De stijging van de consumentenprijzen werd veroorzaakt door een jaarlijkse stijging van 105,9 procent in transport en een stijging van 89,1 procent in de prijzen van voedsel en niet-alcoholische dranken, zo bleek uit de gegevens, terwijl meubels en huishoudelijke apparatuur 77,64 procent stegen.

Communicatie, kleding en schoeisel, onderwijs en gezondheid zagen volgens de gegevens de laagste stijgingen, hoewel de stijgingen nog steeds werden gevoeld in grote steden zoals Istanbul, waar velen zich nu tot lokale discountmarkten wenden om goedkopere kleding te kopen.

Maand-op-maand stegen de prijzen van voedsel en niet-alcoholische dranken het meest met 13,38 procent, aangezien supermarkten voortdurend worden gedwongen hun prijzen bijna wekelijks te wijzigen, terwijl de huizenprijzen met 7,43 procent stegen.

In de afgelopen maanden zijn woningen in minder welvarende delen van Istanbul aanzienlijk in prijs gestegen, en velen, waaronder de bredere expatgemeenschap in de stad, hebben in plaats daarvan hun toevlucht genomen tot het (ver)huren van kamers in gedeelde huizen.

Appartementen die vorig jaar om deze tijd aan huurders werden verhuurd voor ongeveer 4.000 Turkse lira ($ 270), zijn nu aan meer dan 9.000 lira ($ 605) geprijsd, wat betekent dat veel van hen leeg blijven ondanks de toegenomen vraag.