Jamie Dimon waarschuwt dat onrust op de grondstoffenmarkt veel erger kan worden

\"\"

Zoals het oude gezegde luidt: achteraf is het altijd makkelijk om gelijk te krijgen. Dat geldt met name ook voor de financiële markten en dus ook voor de Federal Reserve. Dus terwijl beleggers de kat uit de boom kijken om te zien of de Fed de mogelijkheid van een renteverhoging van 75 bp op de volgende vergadering zal signaleren, zegt Jamie Dimon, CEO van JPM, Bloomberg dat de beleggers diep moeten ademhalen en de Fed moeten vertrouwen. Dat is echter niet zo makkelijk, want er is wel degelijk een kans op een zware beleidsfout die een slopende recessie zou kunnen veroorzaken.

Wat dat betreft, vertelde Dimon tijdens een recent interview aan Bloomberg dat de Fed sneller had moeten ingrijpen om de rente te verhogen, aangezien de inflatie de wereldeconomie aan alle kanten doet rammelen. Zijn opmerkingen kwamen overeen met die van de bekende econoom Ken Griffin tijdens diens recente optreden op de Milken-conferentie in LA.

\’We zijn een beetje laat wat de inflatie betreft,\’ zei ook Dimon. \”Hoe eerder de centrale bank nu ingrijpt, hoe beter.\” Hij voegde eraan toe de zeer sterke Amerikaanse economie een pluspunt is en dat de bedrijven in zeer goede vorm verkeren.

\”Het is de bedoeling om de economie voldoende te vertragen zodat het inflatieniveau van 8% na verloop van tijd begint te dalen\”, zei Dimon. Hoewel Dimon zei dat hij er geen gokje op durft te wagen, gelooft hij dat er ongeveer één kans op drie is op een zachte landing maar ook één kans op drie dat de Fed de Amerikaanse economie in een milde recessie duwt. Maar tevens is er een kans van één op drie op een serieuze recessie.

Op de vraag of hij bang is voor een beleidsfout van de Fed, benadrukte Dimon dat hij niet bang is voor de Fed, maar dat hij wel een rationeel, doordacht fiscaal beleid (iets waar hij al jaren een lans voor breekt) verwacht. Naast een verhoging van 50 basispunten aan het einde van haar laatste beleidsvergadering op woensdag, wordt algemeen verwacht dat de centrale bank het begin van haar balansafbouw zal aankondigen. Maar alle gevaren zijn nog niet verdwenen, verre van zelfs. Jamie Dimon waarschuwt dat onrust op de grondstoffenmarkt veel erger kan worden en dat kan een serieus probleem worden.