Turkije wordt met enorme inflatiegolf geconfronteerd

 

De Turkse fabrieksinflatie versnelde in april tot 122% op jaarbasis, te midden van een wereldwijde rally in grondstoffen, waardoor bedrijven de hogere kosten moeten doorberekenen aan hun klanten. Dan kan het signaal zijn dat het ergste nog moet komen voor de consumenten, want de consumenteninflatie volgt namelijk meestal het voorbeeld van de inflatie aan de fabriekspoorten.

De producentenprijzen, algemeen erkend als een vroege indicator van de inflatie, stegen het sterkst sinds maart 1995 en bleven voor een derde maand op rij boven de 100%, meldde het Turkse bureau voor de statistiek of Turkstat donderdag. De consumenteninflatie steeg meer dan voorspeld tot 70% op jaarbasis in dezelfde periode.

Fabrikanten zullen de zeer hoge productiekosten, voornamelijk gedreven door energieprijzen, niet volledig kunnen absorberen, en zullen in ieder geval een deel van die last op hun klanten moeten afwentelen, waardoor de consumentenprijzen nog langer hoger zullen blijven\”, aldus Piotr Matys. , een analist bij InTouch Capital Markets Ltd., na het inflatierapport.

Ondanks de verslechterende vooruitzichten, verwacht de centrale bank dat de inflatie al in juni begint te vertragen en heeft ze eerder aangegeven dat ze de monetaire voorwaarden niet zal verkrappen, waardoor ze steeds meer uit de pas loopt met de wereldeconomie.

Deze discrepantie stelt de lira bloot aan verdere zwakte. De valuta heeft dit jaar al ongeveer een tiende van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar, en de waardevermindering ervan vertaalt zich snel in verdere stijgingen van de consumentenprijzen in de sterk gedollariseerde economie van Turkije.