Centraal-Afrikaanse Republiek erkent Bitcoin als wettig betaalmiddel, IMF maakt zich zorgen

\"\"

Het besluit van de Centraal-Afrikaanse Republiek om Bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken, gaat volgens het IMF gepaard met grote juridische, transparantie- en economische uitdagingen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgt de gang van zaken in ieder geval met argusogen. De acceptatie door de Centraal-Afrikaanse Republiek van Bitcoin als wettig betaalmiddel schept nieuwe uitdagingen, het is nog maar het tweede land na El Salvador dat dit deed.

\”De acceptatie van Bitcoin als wettig betaalmiddel in C.A.R. [Centraal-Afrikaanse Republiek] brengt grote uitdagingen met zich mee op juridisch, transparant en economisch beleid\”, citeerde Bloomberg het IMF in een e-mailantwoord op een vraag. \”De IMF-medewerkers helpen de autoriteiten van de regionale en Centraal-Afrikaanse Republiek bij het aanpakken van de problemen die de nieuwe wet met zich meebrengt.\”

De beslissing om Bitcoin te legaliseren verraste velen, waaronder zelfs de regionale centrale bank die een gemeenschappelijke valuta beheert die door vijf andere landen wordt gebruikt.

Volgens een verklaring ondertekend door Obed Namsio, stafchef van president Faustin-Archange Touadera, werd Bitcoin een wettig betaalmiddel nadat de wetgevers unaniem hadden gestemd om het wetsvoorstel goed te keuren dat \’s werelds grootste cryptocurrency en andere crypto\’s legaliseert.

Volgens de verklaring is het doel van het adopteren van crypto als wettig betaalmiddel om nieuwe kansen voor het land te creëren. Nu kan Bitcoin worden gebruikt als wettig betaalmiddel naast de regionale Centraal-Afrikaanse CFA frank – een valuta die wordt beheerd door de Bank of Central African States (BEAC).

\”De president steunt dit wetsvoorstel omdat het de levensomstandigheden van de Centraal-Afrikaanse burgers zal verbeteren\”, citeerde Reuters vorige week Namsio.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen, ondanks enorme goud- en diamantreserves. Bovendien kampt het al jaren met rebellengeweld. Maar slechts ongeveer 11% van de bevolking van het land heeft toegang tot internet, meldde DataReportal, wat het gebruik van Bitcoin in belangrijke mate belemmert. Volgens gegevens van de Wereldbank leefde in 2020 meer dan 70% van de 5 miljoen mensen van het land onder de internationale armoedegrens.