Het dilemma van de Fed is even groot als in de jaren zeventig

\"\"

De Federal Reserve probeert de inflatie te bestrijden zonder een recessie te veroorzaken. Maar hoe langer de huidige moeilijke inflatie-omgeving aanhoudt, hoe moeilijker het zal zijn voor de Amerikaanse centrale bank om haar doelen te bereiken, volgens de beheerder van het grootste hedgefonds ter wereld Bridgewater Associates.

\”De centrale bankiers staan ​​voor een uitdagend beleidsdilemma met een verzameling onzekerheden en risico\’s die zo groot zijn als die in de jaren zeventig\”, aldus Ray Dalio, de oprichter van Bridgewater en co-CIO\’s Bob Prince en Greg Jensen.

De afloop van het inflatieprobleem is nog zeer onzeker. Maar wat duidelijk is geworden, is dat de geld- en kredietdynamiek steeds meer lijkt op die van de jaren zeventig en dat is niet bepaald een goede zaak.

De huidige dynamiek gaat gepaard met nog steeds COVID-gerelateerde uitdagingen en met geopolitieke zorgen in de vorm van de Russische invasie van Oekraïne.

\”Er is een extreme asymmetrie tussen het vermogen om te verstrakken en het vermogen om te versoepelen\”, zeiden Dalio, Prince en Jensen in hun update van mei. \”MP3 (Monetary Policy 3) is niet langer beschikbaar totdat de economische groei of de inflatie veel lager uitkomt, omdat de hoge inflatie heel wat problemen veroorzaakt. Je zou niet per ongeluk te veel willen verkrappen.\”

\”De kans is groot dat we te langzaam en te weinig bewegen, wat de inflatiecyclus meer verankerd zou maken en later agressievere actie zou vereisen\”, concludeerde het team van Bridgewater. \”Hoe langer de huidige omstandigheden aanhouden, hoe uitdagender het zal zijn om tegelijkertijd het gewenste groeiniveau en het gewenste inflatieniveau te bereiken.\”

Deze analyse is van cruciaal belang, vooral nadat de Fed is begonnen aan haar agressieve verkrappingscyclus en de eerste van de drie waarschijnlijke verhogingen van 50 basispunten heeft aangekondigd. Het zal voor de Amerikaanse centrale bank een hele klus worden om zonder te veel kleerscheuren de huidige marktomstandigheden te doorworstelen.