Fed moet rente naar 5% of hoger optrekken om de inflatie te beteugelen, zegt Dudley

Voormalig president van de Federal Reserve Bank of New York, Bill Dudley, zei dat de Amerikaanse centrale verder zal moeten gaan dan ze nu toegeeft om de inflatie onder controle te krijgen.

\”Ik denk dat de rente zal moeten stijgen tot 4 of 5 procent of zelfs hoger\”, zei Dudley woensdag in een interview met Bloomberg Surveillance over hoe hoog de Fed de rente zou moeten verhogen om de prijsdruk te verminderen. “Ik dacht aan 3 tot 4 (procent) zes maanden geleden, maar dat lijkt me nu te weinig. Nu gok ik op 4 tot 5 procent en het zou me niet verbazen als ik over een paar maanden aan 5 tot 6 procent denk\’, zegt Dudley, columnist van Bloomberg Opinion en senior adviseur van Bloomberg Economics.

Eerder op woensdag vrijgegeven gegevens toonden aan dat de consumentenprijzen in april meer stegen dan verwacht, waarbij de kernbarometer, die voedsel en energie uitsluit, met 0,6% steeg ten opzichte van een maand eerder en met 6,2% vanaf april 2021.

De Fed verhoogde vorige week de rente met een half procentpunt, tot een doelbereik van 0,75% tot 1% en voorzitter Jerome Powell gaf aan dat de centrale bank tijdens de volgende twee vergaderingen de basisrente met vergelijkbare bedragen zou verhogen, terwijl de deur openstaat om indien nodig meer te doen.

De Fed-ambtenaren zeggen dat ze denken dat een recessie of een scherpe stijging van het werkloosheidspercentage kunnen vermijden, maar Dudley is daar niet zo zeker van.

“De Federal Reserve moet het monetaire beleid voldoende aanscherpen om de economie te vertragen en de werkloosheid op te drijven. Dat is wat er nodig is en ik denk dat de Federal Reserve meer openhartig zou moeten zijn om dat aan het Amerikaanse publiek uit te leggen\’, zei Dudley. \”Als je dat niet doet, missen de renteverhogingen hun doel en loop je ook het risico dat mensen het vertrouwen in de Federal Reserve verliezen.\”