Is \”meltdown\” de juiste term om de huidige staat van de Amerikaanse economie te beschrijven?

Hoe kan de huidige staat van de Amerikaanse economie worden omschreven? Geen van de traditionele labels lijkt nog van toepassing te zijn. De inflatie is uit de hand gelopen en dat gebeurt normaal gesproken wanneer een economie oververhit raakt.

Maar natuurlijk is de Amerikaanse economie niet oververhit, getuige een krimp in het eerste kwartaal. Als het BBP van de VS in het tweede kwartaal opnieuw daalt, bevestigt dat officieel dat de VS zich momenteel in een recessie bevinden. Sommigen hebben gesuggereerd dat \’stagflatie\’ een goede beschrijving is van de huidige economische omstandigheden, maar de waarheid is dat waar we mee te maken hebben zoveel erger is dan alles waarmee we in de jaren zeventig te maken hebben gehad.

De consumentenprijsindex, een brede maatstaf voor prijzen voor goederen en diensten, steeg met 8,3% ten opzichte van een jaar geleden, hoger dan de Dow Jones-raming voor een stijging van 8,1%. Dat is een heel slecht getal, maar het geeft de realiteit niet nauwkeurig weer.

Als de inflatie nog steeds zou worden berekend op de manier waarop het in 1980 was, zou het officiële inflatiepercentage nu ruim boven de 15 procent liggen, en dat is veel slechter dan ooit in het Jimmy Carter-tijdperk.

Je gelooft het of je gelooft het niet, maar de reële inflatie is nu de hoogste ooit in de hele moderne geschiedenis van de Verenigde Staten. De gevolgen voor de economie zijn dan ook ronduit rampzalig.

De term \’meltdown\’ (vrij vertaald ‘wegsmelten’) komt dicht in de buurt van de juiste omschrijving, maar geeft ook niet helemaal weer waar we mee te maken hebben. Natuurlijk zegt Joe Biden dat hij een plan heeft, en hij zegt met nadruk dat het terugdringen van de inflatie zijn economische topprioriteit is. Maar Biden zal met woorden en plannen het tij niet doen keren, zo mag gevreesd worden.

De meeste mensen beseffen dit niet, maar de Amerikanen zijn extreem kwetsbaar voor een economische terugval. Wanneer de volgende grote recessie toeslaat, zullen miljoenen en miljoenen Amerikanen onmiddellijk onder de armoedegrens belanden.

Volgens een LendingClub-rapport leefde in maart bijna tweederde, of 64%, van de Amerikaanse bevolking van salaris tot salaris, net onder het maximum van 65% dat werd opgetekend in 2020. Op het randje leven is prima, zolang een salaris maar binnen blijft komen.

Maar als de dingen plotseling in negatieve zin veranderen, kunnen miljoenen en miljoenen Amerikanen plotseling in armoede worden ondergedompeld wanneer ze hun baan verliezen.