Fed heeft geen oplossing voor de inflatie achter de hand, verhaal over Poetin-inflatie is onzin

\"\"

Niets kan de inflatie nog oplossen, de Amerikaanse overheid blinkt uit door haar domme manier van ingrijpen, zo stelt Steve Hanke. De consumentenprijsindex (CPI) die woensdag werd vrijgegeven door het Bureau of Labor Statistics stond op 8,3% voor de maand april. Dit was iets lager dan de 8,5% van maart, maar nog steeds hoger dan de consensusschattingen van 8,1%.

Steve Hanke, hoogleraar Toegepaste Economie aan de Johns Hopkins University, is van mening dat deze bescheiden daling van maand tot maand niet moet worden geïnterpreteerd als een normalisering van de consumentenprijzen.

Integendeel, inflatie is er om te blijven, zei hij. “Ik verwacht, zoals ik trouwens al een tijdje verwacht, dat we tot 2023 een zogenaamde \’verhoogde inflatie\’ zullen hebben, tussen 6% en 9% en dat misschien zelfs tot begin 2024. De reden daarvoor is dat ongeacht wat de Fed doet er zo\’n enorme monetaire overhang wacht dat de inflatie er in de komende maanden alleen maar door gevoed kan worden.

Hanke, die eerder lid was van de Raad van Economische Adviseurs van president Ronald Reagan, heeft al meermaals verklaard dat de inflatie wordt veroorzaakt door een toename van de geldhoeveelheid, niet door logistieke of supply chain-problemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne of van COVID. President Biden probeert de schuld van de inflatie in de schoenen van Poetin te schuiven, maar dat is klinkklare onzin.

Belangrijk is dat, zelfs als de energie- en voedselprijzen stijgen, de rest van de CPI niet noodzakelijkerwijs hoeft te volgen, merkte Hanke op. \”Als de geldhoeveelheid zich goed gedraagt, hoeft al het andere niet omhoog te gaan en zal het trouwens ook niet stijgen\”, zei hij. \”Het enige dat de gestegen olie- en voedselprijzen veroorzaken, is dat ze de inflatieverwachtingen doen toenemen.\”

Hanke\’s opmerkingen werden gemaakt op het moment dat president Joe Biden dinsdag aankondigde dat inflatie nu zijn \”topprioriteit\” is.