Amerikaanse centrale bank heeft de strijd tegen inflatie al verloren

\"\"

Onlangs verhoogde de Fed de rente met 0,5%. Het was de grootste tariefverhoging sinds het jaar 2000. Maar ze kon nauwelijks agressief genoemd worden in het licht van de huidige hoge inflatieniveaus. Niet alleen dat, Jerome Powell veegde een ​​toekomstige stijging van 75 basispunten van tafel. Een tempo van telkens een half procent volstaat dus volgens de Fed-topman. Blijkbaar heeft hij zijn krachten echter overschat.

In zijn podcast betoogde Peter Schiff dat wat de Fed ook doet, Powell het inflatiegevecht al heeft verloren. Peter zei dat hij denkt dat de recente acties van de Fed er niet meer toe doen. De markten dalen om andere redenen dan een renteverhoging van 50 of 75 basispunten. Renteverhogingen zijn onvoldoende voor de taak die voorhanden is,  het maakt niet uit.

Het is te weinig, te laat. 50, 75, 100 – de Fed is niet in een positie om de rentetarieven te verhogen tot niveaus die dicht genoeg in de buurt komen om de inflatie af te remmen. Maar elke poging om de rente te verhogen, zelfs maar een beetje, zal de zeepbel op de financiële markten doen ontploffen en de lucht uit de waarderingen laten ontsnappen. Dus de Fed zal erin slagen de economie te vernietigen, maar ze zal de inflatie geen kopje kleiner kunnen maken.”

Op dit moment lijkt het erop dat de markten nog steeds geloven dat de Fed zal doen wat ze beweert te gaan doen: de rentevoeten blijven verhogen en de inflatie terugdringen. Maar Peter zei dat wat de Fed beweert dat het gaat doen onmogelijk is. Ze wil namelijk de rente verhogen tot 2,5 of 3 procent. Zelfs als ze dat doen, is het volstrekt ontoereikend om een ​​inflatiecijfer terug te dringen dat officieel 8 of 9 procent is, maar onofficieel in werkelijkheid waarschijnlijk dichter bij het dubbele van dat niveau. Het is onmogelijk dat de Fed daarin zal slagen. Maar waar ze in slaagt door te doen alsof het de inflatie kan bestrijden, is het crashen van de aandelenmarkt. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.