Industriële vraag naar goud bleef aantrekken in Q1

\"\"

In 2019 zei CNBC-commentator Jim Leventhal dat hij geen interesse had in goud omdat het niet als industrieel metaal kan worden gebruikt. Deze opmerking was een regelrechte flater omdat goud, naast het uitgebreide gebruik in sieraden, een steeds belangrijkere grondstof voor industriële input is, met name in de technologiesector.

De vraag naar goud voor industrieel gebruik kwam in het eerste kwartaal van 2022 uit op 82 ton, waarmee het herstel van eind 2021 werd voortgezet. Dat was een stijging van 1% op jaarbasis en het hoogste totaal in het eerste kwartaal sinds 2018. Dit ondanks aanhoudende tegenwind als de elektronicasector worstelt om te herstellen van de economische lockdowns tijdens de COVID-19-pandemie. De elektronicasector domineert de industriële vraag naar goud en was goed voor 67 ton in het eerste kwartaal. Andere industriële toepassingen gebruikten 12 ton goud en tandheelkunde was goed voor een vraag van 2,7 ton.

De vraag naar dure artikelen zoals voertuigen en hoogwaardige consumentenelektronica bleef in het eerste kwartaal sterk toenemen, hoewel de chiptekorten die een groot deel van de sector teisterden een rem zetten op de autoverkoop.

De vraag naar Printed Circuit Boards (PCB\’s) was ook gezond tijdens het eerste kwartaal. Een deel hiervan was te wijten aan het uitstel van bestellingen vanaf het laatste kwartaal van 2021. De hernieuwde golf van bestellingen leidde ertoe dat de leveringen oversloegen naar Q1\’22. Er was echter ook een solide nieuwe vraag, met servers, routers en high-speed computing-sectoren die allemaal groei doormaakten.

Andere elektronische toepassingen voor goud zijn onder meer geheugenchips, light-emitting diodes (LED\’s) en de sector van draadloze communicatie.

In 2021 groeide de vraag naar goud in de technische sector met 9% tot 330 ton, met een groei op jaarbasis in alle vier de kwartalen, volgens gegevens van de World Gold Council. De vraag naar technologie in 2021 was ongeveer gelijk aan het niveau van vóór de pandemie in 2019.

De industriële vraag verbleekt in vergelijking met de vraag naar goud bij het maken van sieraden en voor investeringsdoeleinden. Desalniettemin is goud een van de meest bruikbare metalen op aarde en zou het waarschijnlijk nog meer praktische toepassingen hebben als het niet zo zeldzaam en duur was.