Amerikanen gebruiken kredietkaarten om de eindjes aan elkaar te knopen terwijl de prijzen maar blijven stijgen

\"\"

De Amerikanen voelen het gewicht van de inflatie langs alle kanten toenemen. De lonen stijgen, maar de consumenten zijn slechter af want de lonen stijgen minder snel dan de inflatie. Het gemiddelde uurloon is het afgelopen jaar met 5,5% gestegen. Maar rekening houdend met stijgende kosten, daalde het beschikbare inkomen met 2,6%. Dus, hoe knopen Amerikanen de eindjes aan elkaar?

Ze stapelen de schulden op door het gebruik van hun kredietkaarten. De consumentenschuld blijft in een duizelingwekkend tempo stijgen. De totale consumentenschuld steeg in maart met $ 52,4 miljard, een stijging van 14% volgens de laatste gegevens die door de Federal Reserve zijn vrijgegeven. De uitstaande consumentenschuld staat nu op $ 4,54 biljoen.

De cijfers van de consumentenschuld van de Federal Reserve omvatten creditcardschulden, studieleningen en autoleningen, maar houden geen rekening met hypotheekschulden. Als je hypotheken meetelt, zitten Amerikaanse consumenten begraven onder meer dan $ 15,8 biljoen aan schulden.

Nu het stimuleringsgeld al lang voorbij is en de spaargelden op zijn, zijn Amerikanen overgestapt op creditcards om de snel stijgende prijzen bij te houden. Het doorlopend krediet, dat voornamelijk creditcardschulden weerspiegelt, steeg in maart met 35,3%. Amerikaanse consumenten voegden in één maand 31,4 miljard dollar toe aan hun creditcardrekeningen. De Amerikaanse creditcardschuld staat nu op iets minder dan $ 1,1 biljoen en nadert snel het hoogste niveau ooit.

Niet alleen groeien de creditcardsaldi; consumenten proberen manieren te vinden om nog meer te lenen. Volgens gegevens van de Fed hebben Amerikanen in het eerste kwartaal 229 miljoen nieuwe creditcardrekeningen geopend. Dat was hoger dan het prepandemische niveau.

Nu de rente stijgt, zullen Amerikanen binnenkort elke maand meer rente betalen en velen zullen de minimumbetalingen zien stijgen. De gemiddelde jaarlijkse percentages (JKP) bedragen momenteel iets meer dan 16%. Analisten zeggen dat ze tegen het einde van het jaar wel eens boven de 18% kunnen stijgen, waarmee ze de recordhoogte van 17,87% van april 2019 zullen breken.

De Federal Reserve houdt vol dat ze in staat is om de rentetarieven te verhogen en het monetaire beleid te verkrappen omdat de economie sterk is (ondanks een grote krimp van het BBP tijdens het eerste kwartaal). Maar de stijgende schulden lijken erop te wijzen dat de schijnbare economische kracht een rookgordijn is. Creditcards gebruiken is geen duurzaam economisch model. Amerikanen kunnen rondkomen door een tijdje op plastic te lenen, maar creditcards hebben hun limieten. En een stijgende rente zal de saldi nog sneller naar die limieten duwen.

In een notendop, de Federal Reserve en de Amerikaanse regering hebben een postpandemisch “economisch herstel” opgebouwd op het gebied van stimuleringsmaatregelen en schulden. Het is gebaseerd op het feit dat consumenten stimuleringsgeld uitgeven dat is geleend en uitgedeeld door de federale overheid of dat ze hun eigen creditcards gebruiken.

De prikkel is weg. De besparingen raken op. Inderdaad, het einde komt zo in zicht.