$ 11 biljoen in rook opgegaan en nog geen betrouwbare bodem in zicht: wereldwijde beursdaling is misschien niet voorbij

Een massaal wegtrekken van geld uit de beurs, $ 11 biljoen die in rook is opgegaan en de ergste verliezende reeks voor wereldwijde aandelen sinds de financiële crisis van 2008. Het slechte nieuws is dat deze pijnlijke evolutie misschien nog niet voorbij is.

De uitverkoop in de MSCI ACWI-index heeft de waarderingen van bedrijven in de VS en Europa drastisch verlaagd, maar strategen, variërend van Michael Wilson bij Morgan Stanley tot Robert Buckland bij Citigroup Inc. verwachten dat de aandelenkoersen verder zullen dalen door de zorgen over hoge inflatie, agressieve centrale banken en vertragende economische groei, en dat dan vooral in de VS.

Volgens Bank of America Corp blijft geld uit elke activaklasse verdwijnen en de exodus verdiept zich nog naarmate de beleggers zich uit bekende namen als Apple Inc. terugtrekken. Historisch significante technische niveaus voor de S&P 500 laten zien dat de index ruimte heeft om nog met bijna 14% te dalen voordat belangrijke steunniveaus worden bereikt, terwijl het aandeel bedrijven dat tot nu toe het laagste niveau in een jaar heeft bereikt, nog steeds ver verwijderd is van het aantal opgetekend tijdens de vorige periode van renteverhogingen die de beurs in 2018 in elkaar deed klappen.

\”Beleggers blijven hun posities afbouwen, met name in technologie- en groeiaandelen\”, zegt Andreas Lipkow, strateeg bij Comdirect Bank. \”Maar het sentiment moet nog aanzienlijk meer verslechteren om een ​​potentiële bodem te kunnen vormen. We zijn er dus nog niet\”.

De MSCI ACWI is al zes weken op rij gedaald, de Stoxx Europe 600 is sinds eind maart met 6% gedaald, terwijl de S&P 500 meer dan twee keer zo sterk is gedaald.

De S&P 500 staat echter nog steeds ongeveer 14% boven het voortschrijdend gemiddelde van 200 weken, een niveau dat eerder een bodem was tijdens alle grote bearmarkten, behalve tijdens de technologiebubbel en de wereldwijde financiële crisis. Strategen bij Canaccord Genuity zeggen dat er deze week verdere dalingen kunnen gebeuren als gevolg van gedwongen margeverkopen na alweer een rode week voor de Amerikaanse benchmark.

Ondanks alle recente dalingen – de S&P 500 is meer dan 13% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt op 29 maart – zijn de stressindicatoren ook niet op het niveau dat werd waargenomen tijdens vergelijkbare periodes van malaise. Minder dan 30% van de leden van de benchmark heeft het laagste niveau in een jaar bereikt, vergeleken met bijna 50% tijdens de groeicrisis in 2018 en 82% tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008.

Bovendien suggereert de 14-daagse relatieve sterkte-index dat de S&P 500 nog niet op de bodem staat. Terwijl de Stoxx Europe 600 Index vorige week het oversoldgebied betrad, heeft de Amerikaanse benchmark dat niveau nog niet bereikt, wat over het algemeen een voorbode is van een opleving.