Euro glijdt voor het eerst in 20 jaar af richting dollarpariteit

\"\"

De euro staat voor het eerst in twee decennia op de rand van de pariteit van de Amerikaanse dollar.

De gemeenschappelijke Europese munt is al gezakt tot een dieptepunt in vijf jaar in de buurt van $ 1,03, dit als gevolg van een stormloop naar de dollar als toevluchtsoord tegen de onrust op de markt en de oorlog in Oekraïne. Dat heeft ertoe geleid dat bedrijven als HSBC Holdings Plc en RBC Capital Markets onlangs voorspelden dat de twee valuta’s nog in 2022 pariteit zullen bereiken.

Hedgefondsen zetten al volop in op dit scenario. Ze hebben alleen al de afgelopen maand voor $ 7 miljard putopties gekocht waarmee wordt gemikt op pariteit. Dat is momenteel de meest populaire strategie om in te spelen op pariteit tussen beide munten.

“De euro zelf is momenteel geen aantrekkelijke valuta, allesbehalve zelfs”, zegt Francesco Pesole, valutastrateeg bij ING Groep NV. Terwijl de Nederlandse bank haar officiële europrognose voor de komende zes maanden op $ 1,05 houdt, geeft Pesole toe dat de kracht van de dollar en de marktvolatiliteit pariteit waarschijnlijk maken.

De benarde situatie van de euro is voor een groot deel een functie van de sterkte van de dollar, die is opgevoerd naarmate de Federal Reserve doorzet met grotere renteverhogingen dan zijn concurrenten. Een nieuwe golf van wereldwijde risicomijding die de aandelen- en kredietmarkten de wind uit de zeilen heeft uitgehaald, voegt alleen maar dynamiek toe aan de overgang naar veilige valuta\’s.

Er zijn ook sombere vooruitzichten voor de Europese economie. Een aanhoudende impasse met Moskou over de levering van aardgas aan het continent heeft het vooruitzicht van een uitgesproken economische vertraging doen toenemen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft zijn groeiprognose voor 2022 voor het valutablok verlaagd tot 2,8%.

Dat heeft de Europese Centrale Bank verweesd achtergelaten, zij moet dansen op een slappe koord. De centrale bank voelt weliswaar de noodzaak van een strakker beleid om de recordinflatie te temmen, maar vreest de economische schade die zou kunnen veroorzaakt worden door het onvoorzichtig hanteren van het rentewapen en dat vooral in enkele van de lidstaten met de grootste schuldenlast, zoals Italië. Hoewel ambtenaren de tarieven voor het einde van het jaar voor het eerste zullen verhogen, zijn er twijfels over verdere verhogingen daarna.

Beleggers zullen de komende dagen aandachtig naar toespraken van onder meer ECB-president Christine Lagarde luisteren, evenals naar de notulen van de vergadering van april die voor donderdag zijn gepland, voor verdere aanwijzingen over de strategie van de centrale bank. Lagarde heeft zich inmiddels aangesloten bij andere beleidsmakers die al in juli een verhoging verwachten.