Defensief worden in aandelen lijkt een zaak van leven of dood

Er was de afgelopen weken een grote vraag naar defensieve aandelen, aangezien het spook van een vertragende groei de economisch gevoelige cyclische sectoren genadeloos heeft neergehamerd. De Stoxx 600 Defensives Index is vlak in 2022 versus een daling van 15% voor cyclische waarden. De strategen bij Barclays en Morgan Stanley verwachten dat die trend zich zal voortzetten. Bij UBS Wealth Management ziet Claudia Panseri redenen voor een milde recessie voor de cyclische aandelen versus de  defensieve aandelen.

Vergelijking met eerdere perioden van defensieve kracht wijst de huidige stand van zaken ook op het potentieel voor meer van hetzelfde. De relatieve winsten voor de defensieve aandelen dit jaar blijven nog steeds achter bij de prestaties in 2016, veroorzaakt door een vertraging in China en zorgen over de Brexit en in de begindagen van de pandemie in 2020. Er is dus nog ruimte voor een verdere daling.

Hoewel de waarderingen van technologieaandelen sterk zijn gedaald – de met technologie-aandelen geladen Nasdaq 100 wordt nu verhandeld tegen ongeveer 20 keer de toekomstige winst, of het laagste niveau sinds april 2020, verwachten sommige strategen dat de index onder druk zal blijven staan vanwege de agressieve monetaire verkrapping door centrale banken.

Volgens Bank of America kenden technologieaandelen vorige week hun grootste wekelijkse uitstroom voor dit jaar. En zelfs na de forse koersdalingen, zegt Valerie Gastaldy, een technisch analist bij Day By Day SAS, dat de sector het risico loopt nog eens 10% te verliezen voordat ze een bodem heeft gevonden.

\”Ik denk dat we nog geen capitulatie hebben gezien\”, zegt Dan Boardman-Weston, chief executive van BRI Wealth Management. \”Vorige week was het allemaal behoorlijk brutaal en het beleggerssentiment, vooral op het gebied van de technologieaandelen, is aan stukken geschoten. We gaan nog een paar lastige weken en maanden tegemoet.\”