Beurskoersen kunnen nog fors dalen

\"\"

De zorgen nemen toe nu de S&P 500-benchmarkindex op de rand van een berenmarkt staat, gezien een daling van bijna 20% ten opzichte van het hoogste punt ooit bereikt in november. Gisteren stonden we 19,9% lager op de S&P en ongeveer 27% op de Nasdaq\”, vertelde de legendarische fondsbeheerder Jeremy Grantham aan CNBC.

\”Ik zou zeggen dat we minimaal nog twee keer zo diep kunnen duiken en als we pech hebben, wat heel goed mogelijk is, zullen we drie van dergelijke etappes zien en het kan een paar jaar duren, net als in 2000. Deze zeepbel ziet er oppervlakkig uit heel erg zoals die van 2000, gericht op Amerikaanse technologie, geleid door Nasdaq. We zitten met andere woorden in een neerwaartse spiraal die nog lang volgehouden kan worden.\”

\”We kunnen inderdaad in een recessie zitten, mild of ernstig, dat is de vraag waar alles om draait\”, vervolgde hij. \”Wanneer die recessie zich verder uitdiept, kunnen de winstmarges van de bedrijven, vanaf een scherpe piek, fors naar omlaag komen.  Dat zou het sentiment op de beursvloeren verder kunnen uitdiepen. Ik denk dat dit soort zeepbellen sterk gelijken op die uit 2000 en zelfs op die van de jaren zeventig, waarbij inflatie een onderdeel vormt van het plaatje. Inderdaad, het neerwaarts potentieel op de internationale beurzen is groot.\”

Merk op dat hoewel Granthams cv voorspellingen bevat van marktcrashes van het kaliber 2000 en 2007, deze permabear het grootste deel van het laatste decennium epische crashes heeft voorspeld, wat sommigen ertoe bracht te verwijzen naar het beroemde gezegde \”zelfs een kapotte klok heeft twee keer per dag gelijk\”. Of maw: de geloofwaardigheid van Grantham heeft een stevige deuk gekregen. Hetgeen niet belet dat hij deze keer wel eens het gelijk aan zijn kant zou kunnen krijgen.