Wells Fargo CEO waarschuwt dat het ergste nog moet komen voor Amerikanen

\"\"

De CEO van Wells Fargo waarschuwde dinsdag dat het geen enkele twijfel lijdt dat de Amerikaanse economie eerst slechter zal worden voordat het beter wordt.

\”Het wordt moeilijk om een ​​recessie te vermijden\”, zei CEO Charles Scharf tijdens een Wall Street Journal-evenement.

De Federal Reserve heeft de rente tot nu toe al twee keer verhoogd in 2022 in een poging de economie af te koelen en de ongebreidelde inflatie het hoofd te bieden. Federale gegevens tonen aan dat de inflatie van april 2021 tot april 2022 met 8,3 procent is gestegen en zodoende het hoogste punt in 40 jaar bereikte.

Met de piek in rentetarieven en inflatie, hebben sommige analisten en economen zich afgevraagd of de Verenigde Staten op weg zijn naar een recessie.

Maar Scharf benadrukte tijdens het evenement dat de recessie waarschijnlijk slechts mild zal zijn, en merkte op dat consumenten nog steeds op een gezond niveau uitgeven. \”Eender welke recessie dan ook, als die er komt zal ze kort en niet zo diep zijn\”, zei Scharf.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei dat er misschien wat pijn kan komen als gevolg van de hogere rentetarieven, wat volgens hem de inflatie zou verminderen en de vraag zou afremmen. Powell zei echter dat er geen recessie in het verschiet ligt omdat de sterke arbeidsmarkt en de consumentenbestedingen dat beletten.

“Maar het wordt sowieso een uitdaging, het zal niet gemakkelijk zijn. Niemand hier denkt dat het gemakkelijk zal zijn, laat daar geen twijfels over bestaan. Desalniettemin denken we dat er uitwegen zijn, zodat we aan stagflatie kunnen ontsnappen,” vertelde Powell vorige week aan de zakelijke nieuwswebsite Marketplace. \”Of we een zachte landing kunnen maken of niet, kan zelfs afhangen van factoren die we niet onder controle hebben\”, voegde hij eraan toe.

Powell zei in het interview dat prijsstijgingen deels te wijten zijn aan problemen in de toeleveringsketen, hoewel hij niet inging op details over het waarom.

\”Wat we kunnen controleren is de vraag, we kunnen het aanbod niet echt beïnvloeden met ons beleid\”, vertelde hij aan de website. “En het aanbod is in dit geval een groot deel van het verhaal. Maar meer dan dat, er zijn enorme gebeurtenissen, geopolitieke gebeurtenissen over de hele wereld, die het komende jaar of zo een zeer belangrijke rol zullen spelen in de economie. Dus de vraag of we een zachte landing kunnen uitvoeren of niet, kan eigenlijk afhangen van factoren die we niet in de hand hebben.”

Desalniettemin hebben topzakelijke leiders, zoals Tesla-CEO Elon Musk en Amazon-oprichter Jeff Bezos, onlangs gewaarschuwd voor inflatoire druk op de economie, waarbij werd gewaarschuwd voor zowel de beleidsbeslissingen van de Biden-regering als de door het Congres goedgekeurde uitgavenpakketten. Deze maatregelen kunnen namelijk het inflatiegevaar vergroten.