Is de grote huizencrash in de VS begonnen?

\"\"

Er is steeds meer empirisch bewijs dat de Amerikaanse huizenmarkt barsten begint te vertonen, zo blijkt uit een rapport opgesteld door de regionale managers van John Burns Real Estate Consulting, die het allemaal eens waren over een drie dingen: i) De vraag vertraagt; ii) de beleggers trekken zich terug; en iii) het rimpeleffect van de stijgende rentes wordt merkbaar. Dit zijn enkele fragmenten uit rapporten van bouwgroepen:

Bouwer Dallas: \”Lijsten met kandidaat-kopers slinken en kopers laten het afweten.\”

Bouwer uit Houston: \”Veel starters komen eenvoudigweg niet meer in aanmerking voor een aankoop door de stijging van de rentetarieven, omdat hun schuld-inkomensratio uit de hand loopt.\”

Bouwer San Antonio: \”Het aantal transacties is gehalveerd sinds de renteverhoging.\”

Raleigh bouwgroep: \”Beleggersactiviteit is dramatisch vertraagd.\”

Provo bouwgroep: “Beleggers beoordelen investeringen veel kritischer dan in het verleden.”

Bouwer in Washington DC: “Verkeer half zo veel als in maart. Er moet veel meer onderhandeld worden met kandidaat-kopers.”

Bouwer Seattle: “Pauze bij een grote populatie kopers. Om ons gewenste verkooptempo te bereiken, moesten we prijsaanpassingen doorvoeren.”

Onnodig te zeggen dat een woningcrash een slechte zaak zou zijn voor de Amerikaanse economie, waarvoor de woningsector van het grootste belang is: een huis is meestal de grootste troef van het doorsnee Amerikaans gezin. Dat is precies waarom de Fed, die vastbesloten lijkt om de Amerikaanse economie zo snel mogelijk in een recessie te storten om de inflatie om te buigen, niets liever zou willen dan een recessie op de huizenmarkt. Voor alle duidelijkheid: wanneer het regent in de VS, druppelt het in Europa. Ook hier kan de vastgoedmarkt zich aan moeilijke tijden verwachten.