Lagere goudproductie in Australië moet goudprijs kunnen stimuleren

\"\"

De goudproductie in Australië daalde in het eerste kwartaal met 6% tot 76 ton vergeleken met 81 ton geproduceerd in het vierde kwartaal, aldus mijnbouwadviseurs Surbiton Associates. De daling zou deels te wijten zijn aan de effecten van Covid-19 die sommige operaties beperkte, met name in West-Australië, de grootste goud producerende staat van het land maar ook als gevolg van het natte weer in verschillende regio\’s.

De verstoring van de productie was niet uniform. Sommige mijnen werden heel hard getroffen, terwijl andere nauwelijks werden getroffen, zowel met betrekking tot Covid-19 als met betrekking tot het slecht weer dat vaak een probleem is in het maart-kwartaal, zegt Surbiton-directeur dr. Sandra Close. Een kleiner aanbod vanuit een belangrijk productieland als Australië moet de goudprijs kunnen blijven ondersteunen.

Close merkte op dat de Australische goudsector opmerkelijk werk heeft verricht om de productie op peil te houden, maar dat de impact van het virus onvermijdelijk erg groot is geweest. De grenzen van West-Australië werden eindelijk heropend op 3 maart van dit jaar, nadat ze 697 dagen voor iedereen waren gesloten inclusief voor werknemers die vanuit het buitenland komen overgevlogen.

Als we de specifieke bedrijven nader bekijken, werd bij Westgold Resources de voorspelde goudproductie in het kwartaal van maart met ongeveer 3% tot 4% verlaagd . Silver Lake Resources trok zijn richtlijnen voor het kwartaal van juni in vanwege Covid-19 en verstoringen in de toeleveringsketen en zei dat deze verstoringen het onmogelijk maakten om prognoses te geven met een acceptabel niveau van vertrouwen.

Aan de andere kant van Australië kreeg de Cowal-operatie van Evolution Mining in New South Wales een dubbele klap. Het bedrijf zei dat 25% van zijn werknemers tijdens het kwartaal positief testten op Covid-19 en dat het ook last had van zware regenval\”.

In het zuiden zei Oz Minerals dat een combinatie van Covid-19 en nat weer de productie in de Prominent Hill- en Carapateena-activiteiten beïnvloedde, het bedrijf schatte dat 370.000 ton ertsproductie verloren ging.