Berenmarktrally\’s zijn voorlopig de nieuwe norm, zegt topstrateeg

\"\"

De nieuwe norm voor de aandelenmarkt na een wilde beursmaand mei zijn volgens topstrateeg Liz Ann Sonders van Charles Schwab berenmarktrally’s. Sonders verwijst daarbij naar grote rally\’s gevolgd door mogelijk nog grotere dalingen die de markten in een bredere downtrend houden. Niet meteen een aantrekkelijke omgeving voor beleggers die zich op de lange termijn focussen.

\”Voorlopig moeten de beleggers zich schrap zetten voor meer bear-rally\’s in de toekomst. We zagen vorige week een stevige rally die voor enige verbetering in de breedte zorgde. We zagen daarbij enkele technische triggers op kortere termijn die suggereerden dat er benen in de rally zouden kunnen zitten. Maar dit soort significante breedtestoten zoals ze worden genoemd zijn niet bepaald iets waar de meeste beleggers op zitten te wachten.\”

De S&P 500-index maakte twee weken geleden een einde aan een verliesreeks van zeven weken en boekte zijn beste week sinds november 2020, met een stijging van meer dan 6,5% terwijl de Dow Jones Industrial Average en Nasdaq Composite respectievelijk winsten van 4,2% en 5,2% lieten optekenen. Ook vorige week was een vrij goede week, hoewel de ondertoon op zijn zachtst gezegd afwachtend kon worden genoemd.

Maar op de dinsdag na het lange Memorial Day-weekend daalde de S&P 500 0,6% in een nerveuze sessie. Op de woensdag nadien hield de nervositeit aan terwijl de aandelen opnieuw daalden ondanks een optimistisch kwartaal en dito vooruitzichten bij technische zwaargewicht Salesforce.

Waarnemers wezen de terugval toe aan zwakke productiegegevens uit de industrie die snel werden gevolgd door krantenkoppen die werden gecreëerd door Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, die zei op de conferentie over strategische beslissingen van Bernstein dat de Amerikaanse economie wordt geconfronteerd met een \”orkaan\” nu de Federal Reserve doorgaat met het normaliseren van de rentetarieven.

Tot nu toe is de Nasdaq in 2022 meer dan 20% gedaald – technisch gezien bevindt deze index zich dus in een bearmarkt – terwijl de S&P met meer dan 13% is gedaald en de Dow met bijna 10%.

Sonders zei dat beleggers extra waakzaam moeten zijn tegen dit soort volatiele achtergronden, waar krantenkoppen zoals die van Dimon de toch al nerveuze markten zouden kunnen doen opschrikken.

\”Wat we vorige week zagen, is wat je meestal ziet in berenmarkten\”, zei Sonders. \”Er liggen weliswaar kansen weggelegd voor korte termijnbeleggers, maar zaak is om voorzichtig te blijven.\”