Houtprijzen crashen 50% terwijl Fed de rente verhoogt

De houtprijzen zijn gehalveerd sinds de Federal Reserve begon aan haar meest agressieve renteverstrakkingscampagne in decennia, terwijl de pandemische hausse in de huizenmarkt vertraagt.

Houtcontracten die op de CME worden verhandeld daalden tot $ 653 per duizend board feet, een daling van 51% ten opzichte van een hoogtepunt eind februari op$ 1.336. De daling van de houtprijzen deed zich voor vanaf ongeveer twee weken voordat de Fed medio maart de rente begon te verhogen.

De verwachting is dat de Fed deze zomer de rente zal blijven verhogen. Rente futures laten zien dat de Fed tijdens drie van de volgende FOMC-vergaderingen met 50 basispunten zou kunnen verhogen om de consumptie te onderdrukken en de inflatie onder controle te krijgen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen. Dat wordt echter een uitdagende taak, die een harde landing in de economie kan veroorzaken.

Het streven van Fed-voorzitter Jerome Powell voor het vinden van een neutrale rente heeft al een tariefschok op de huizenmarkt veroorzaakt, waarbij de 30-jarige hypotheek met vaste rente dit jaar met meer dan 200 bp is gestegen, van 320 bp naar 557 bp. Dit heeft het verbouwen van huizen sterk doen vertragen en de hypotheekaanvragen (woningbouw) doen kelderen, een teken dat de huizenmarkt afkoelt.

Er zijn al tekenen van vertraging in de bouw: \”Kopers zijn duidelijk terughoudend geworden\”, zo stelde Ash Boeckholt, mede-oprichter en Chief Revenue Officer bij de online marktplaats voor houtproducten MaterialsXchange.

Uit een maandelijks onderzoek van John Burns Real Estate Consulting van dealers van bouwproducten blijkt dat slechts 12% in april krappe houtvoorraden zag, 61% minder dan vorig jaar. Timmerhout is een voorlopende indicator en suggereert dat hogere prijzen en stijgende rentetarieven hebben geholpen om de tekorten op te lossen die waren aangejaagd tijdens de pandemische lockdowns van gemakkelijk geld en een robuuste vraag naar woningen.

Hout noteert echter nog steeds aan de dubbele prijs van de drie decennia durende gemiddelde trend van $ 359. Matthew Saunders, hoofd van John Burns Real Estate Consulting, zei dat de prijzen naar verwachting boven het pre-pandemische niveau zullen blijven, ondanks verbeterde toeleveringsketens en een dalende vraag naar hout.