Weer fraude op de grondstoffenmarkten

\"\"

Het rommelt opnieuw op de grondstoffenmarkten. Handelaren haasten zich om te controleren of het metaal dat ze in Chinese magazijnen bewaren echt bestaat, aangezien beschuldigingen van onregelmatige financiering leiden tot een wijdverbreid verlies van vertrouwen in \’s werelds grootste aluminiummarkt.

Wereldwijde grondstoffengrootmachten Glencore Plc en Trafigura Group behoren tot de handelaren die hun aluminiumvoorraden opnieuw controleren nadat verschillende Chinese handelsfirma\’s vorige week beweerden dat ze waren benaderd om leningen te verstrekken met kunstmatig opgeblazen voorraden als onderpand, dit volgens mensen die bekend zijn met de zaak. Ten minste drie metaalmagazijnen in China hebben ook hun activiteiten opgeschort terwijl ze hun voorraden nauwgezet onderzoeken.

Een gespecialiseerd bedrijf, Wuxi Guolian Logistics Co., dat een groot magazijn voor de opslag van aluminium in de oostelijke provincie Jiangsu bezit, vertelde klanten dat het onlangs controles had uitgevoerd voor 24 bedrijven. Onder hen waren Glencore en Trafigura, evenals handelseenheden van vooraanstaande Chinese aluminiumsmelterijen.

Alle handelaren konden hun voorraden in het magazijn lokaliseren, vertelde Wuxi Guolian aan zijn klanten. Oproepen aan het bedrijf, dat staatseigendom is en is goedgekeurd door de Shanghai Futures Exchange om grondstoffen aan te houden met termijncontracten als onderpand en aan de moedermaatschappij Guolian Group werden niet beantwoord. Er is met andere woorden nog geen duidelijkheid geschapen.

Trafigura is zelf niet blootgesteld aan de vermeende frauduleuze transacties, maar is getroffen omdat het een kleine hoeveelheid metaal in een van de magazijnen heeft die de activiteiten heeft stopgezet, zo zei een persoon die de zaak heeft uitgeplozen.