Turkse president wil kost wat kost rente verder verlagen

\"\"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bracht eerder deze week opnieuw een zeer expliciete boodschap over de rentetarieven, hij kondigde aan dat zijn regering de renteverlagingen zal voortzetten, zelfs als de inflatie stijgt.

“Deze regering zal de rente niet verhogen. We zullen doorgaan met snijden\’, zei Erdogan, sprekend in Ankara na een wekelijkse kabinetsvergadering.

De lira breidde de verliezen uit tot maar liefst 0,9% na zijn opmerking tot bijna 16,6 per dollar. De valuta deprecieerde dit jaar met 19,8% en leverde daarmee de slechtste prestatie onder de valuta\’s van opkomende markten die door Bloomberg worden gevolgd.

De centrale bank van Turkije handhaaft het referentietarief sinds december op 14%, zelfs toen de inflatie op jaarbasis vanaf mei versnelde tot 73,5%.

\”Met het beleidstarief 60% onder de inflatie, denk ik niet dat het veel uitmaakt of het 14%, of 10% of 5% is\”, zei Nick Stadtmiller, directeur opkomende markten bij Medley Global Advisors. “De opmerkingen van Erdogan versterken het punt dat beleidsmakers zich niet zullen laten afschrikken van hun inzet voor lage tarieven.”