Tsjechische Nationale Bank vertienvoudigt goudvoorraad

\"\"

De nieuwe gouverneur van de Tsjechische Nationale Bank (CNB), Aleš Michl, zei dat hij van plan is de goudvoorraad van de instelling bijna te vertienvoudigen, vertrekkende van de huidige 11 ton tot 100 ton. Michl zei ook dat hij het managementteam van de deviezenreserves van de bank zal vragen om in aandelen te beleggen.

De CNB hoopt haar edelmetaalvoorraad te vergroten van de huidige 11 ton naar 100 ton of zelfs meer. Dit zal echter geleidelijk gebeuren, merkte de aantredende gouverneur op.

Met dit plan, waarbij de goudvoorraad van de bank bijna tien keer zo groot wordt, lijkt de nieuwe CNB-baas, zoals een rapport opmerkte, in de voetsporen te treden van de andere Europese centrale banken die ofwel meer tonnen goud hebben gerepatrieerd ofwel meer goud hebben gekocht. Zo onthulde de Hongaarse centrale bank in 2018 dat ze haar goudvoorraad had vertienvoudigd, terwijl de Poolse centrale bank hetzelfde zou hebben gedaan in 2019.

Michl zei: \”Ja, de rendementsvolatiliteit zou dan hoger zijn, dat is nu eenmaal het risico. Maar het verwachte rendement op de lange termijn zou ook hoger zijn. Samen met onze CNB-collega\’s Michal Škoda en Tomáš Adam proberen we dit risico te berekenen als onderdeel van een onderzoeksproject.\”

Goud wordt verhandeld aan ongeveer $ 1.850/oz. In de afgelopen drie weken is de prijs in een zijwaartse trend blijven bewegen.