Olieprijs duikt nogmaals de diepte in

\"\"

Olie stortte voor de tweede keer in een paar dagen tijd in vanwege zorgen dat een wereldwijde economische vertraging uiteindelijk de vraag zal belemmeren.

West Texas Intermediate zakte naar $ 103 per vat, voordat er wat verliezen werden weggewerkt. Beleggers maken zich zorgen over de impact van de fors hogere Amerikaanse rentetarieven, waarbij Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor het Congres getuigde over zijn pogingen om de inflatie in het snelste tempo in decennia te beteugelen. Ook buiten de VS stijgen de prijzen, terwijl de inflatie in het VK op een nieuw hoogtepunt in 40 jaar staat.

Sinds de prijsstijging nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, kampen de oliemarkten met een liquiditeitscrisis. Het bezit van futures is op het laagste niveau sinds 2016, waardoor de headline-prijzen vatbaar zijn voor buitensporige schommelingen. De Amerikaanse benchmark voor ruwe olie daalde woensdag vroeg ook voor het eerst sinds januari onder het voortschrijdend gemiddelde van 100 dagen, wat technische druk op een toch al fragiele markt toevoegde.

Hoewel de ruwe oliemarkt de afgelopen week wankel was, met een prijsdaling van 6,8% op vrijdag, zijn de markten voor geraffineerde brandstoffen robuust gebleven. De Amerikaanse president Joe Biden zal oproepen tot een belastingvrijstelling voor benzine nadat de gemiddelde Amerikaanse winkelprijs deze maand $ 5 per gallon bereikte na een stijging van meer dan 50% in 2022.

Olie stevent af op zijn eerste maandelijkse verlies sinds november, aangezien zorgen over een economische vertraging de gevolgen van de oorlog in Oekraïne compenseerden. Supermajoor Exxon Mobil Corp. waarschuwde deze week dat de markten voor ruwe olie jarenlang krap kunnen blijven, terwijl Vitol Group, \’s werelds grootste onafhankelijke oliehandelaar, een stijgende vraag naar brandstof in China signaleerde. Tegelijkertijd bieden de stijgende marges de raffinaderijen een stimulans om elk vat ruwe olie te kopen dat ze kunnen krijgen.

\”Bredere macro-invloeden bepalen de laatste tijd de prijsrichting van olie\”, zegt Warren Patterson, hoofd grondstoffenstrategie bij ING Groep NV in Singapore. “Echter, in wezen blijft de markt constructief. De oliebalans zal de rest van het jaar krap zijn, terwijl op kortere termijn sterke raffinagemarges de vraag naar ruwe olie zouden moeten ondersteunen.”

De daling van woensdag kwam toen andere grondstoffen ook terrein verloren, evenals risicovolle activa in het algemeen. Koper en ijzererts daalden beiden in prijs, evenals aandelen. Een extra tegenwind voor de prijzen van ruwe olie kwam van een stijgende dollar, waardoor de invoer duurder wordt voor houders van andere valuta.

\”Beleggers moeten niet vergeten dat door de Fed veroorzaakte vertragingen gewoon een korte termijn vermindering zijn van het symptoom – inflatie – en geen remedie voor het probleem – onderinvesteringen\”, zei Goldman Sachs Group Inc. in een notitie.