Recessie in de VS lijkt stilaan onvermijdelijk

\"\"

Het agressieve monetaire beleid van de Federal Reserve heeft enkele van de grootste banken van Wall Street ertoe aangezet om de prognoses voor een recessie in de VS op te voeren, waardoor een nog grotere neerwaartse trend dreigt voor een toch al flink gekneusde aandelenmarkt.

De S&P 500-index (.SPX) is dit jaar al met ongeveer 21% gedaald. De uitverkoop gebeurde tegen de achtergrond van een Fed die haar grootste renteverhogingen in decennia doorvoerde om de stijgende inflatie te bestrijden.

Nu voorspellen sommige banken nog moeilijkere tijden voor de financiële markten, omdat de zorgen toenemen dat het steeds agressievere monetaire beleid van de Fed de Verenigde Staten in een economische neergang zal storten.

Strategen van Morgan Stanley, waaronder Michael Wilson, schreven dinsdag dat een S&P 500-niveau van 2.900 tot 3.100 – ongeveer 18-23% lager dan waar het nu staat – de typische krimp van de bedrijfswinsten tijdens recessies beter zou weerspiegelen.

\”Op dit moment is een recessie niet langer slechts een achterliggend risico gezien de moeilijke situatie van de Fed met inflatie\”, schreven de analisten van Morgan Stanley.

Evenzo herhaalden strategen van het BlackRock Investment Institute dinsdag hun waarschuwingen tegen het kopen van de dip in aandelen, en zeiden dat velen het \”verpletterende effect\” negeren dat de verkrapping van het beleid van de centrale banken op de groei zal hebben.

\”Deze dynamiek brengt serieuze groeirisico\’s met zich mee, en we zien nu dat de heropstart van de economische activiteit in de VS de komende kwartalen tot stilstand komt\”, schreef Jean Boivin, hoofd van het instituut, dinsdag in een rapport.

Terwijl de analisten van Deutsche Bank denken dat een recessie in 2023 waarschijnlijker is, neemt het risico van een eerdere terugval in een recessie duidelijk toe met lagere beurskoersen en een sterk dalend consumenten- en ondernemersvertrouwen\”, schreef de strateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

\”Het is moeilijk om de markten in de tweede helft van het jaar te zien herstellen als we harde bewijzen van de recessie zien opduiken\”, zei hij.

Analisten van Societe Generale zeiden dat hoewel recessie niet hun basisscenario was, een \”typische\” recessie de S&P 500 op 3.200 zou brengen, terwijl een stagnatie in de stijl van de jaren 70 met hoge inflatie en lage groei de index tot 2.525 zou doen dalen.

\”Risicoactiva hebben inderdaad al een ruime correctie ondergaan vanaf de piek, maar we zien nog geen tekenen van capitulatie\”, zei Alain Bokobza, hoofd van de assetallocatie bij Société Generale, in een notitie, waarin hij aanbeveelt om een ​​allocatie met een laag risicoprofiel aan te houden.

Op maandag schatte Goldman Sachs een kans van 30% dat de Amerikaanse economie het komende jaar in een recessie belandt, een stijging ten opzichte van de eerdere voorspelling van 15%, met een recordhoge inflatie en een zwakke macro-economische achtergrond, aangewakkerd door de Russische invasie van Oekraïne.