Opbouwen van de gasreserves belooft een moeilijke klus te worden

\"\"

De 3 dominante Franse energieleveranciers, EDF, Engie en TotalEnergies, roepen de Franse consument op om het energieverbruik terug te dringen, zodat Frankrijk de komende winter later dit jaar doorkomt. Deze oproep heeft uiteraard alles te maken met het langdurige proces van het aanvullen van de gasreserves.

Momenteel ligt het opslagniveau in Europa rond de 55%, ongeveer 2% lager dan het historisch gemiddelde. Maar het verschil deze keer is dat Rusland zijn gaslevering aan Europa aan het verminderen is, en dus is het ongelooflijk moeilijk om de gasreserves weer op te bouwen.

Als Rusland de gasleveringen aan Europa helemaal zou stopzetten, zou rantsoenering de logische uitkomst zijn en zou een daling van 2 tot 3% van het Duitse en Italiaanse BBP het logische gevolg zijn, concludeert Bloomberg-onderzoek.

Bovendien zou er een ernstig risico op versnippering van de Europese energiemarkt bestaan, aangezien landen hun grenzen zouden kunnen sluiten voor energie-export naar andere landen terwijl ze proberen de binnenlandse voorziening te beschermen. Dat onderwerp en enkele andere waren dit weekend de belangrijkste discussiepunten tijdens de G7-bijeenkomst in Beieren. Frank Vranken van Edmond de Rothchild denk dat de hoge inflatie ook is aangepakt, maar in de huidige markten lijkt alles met elkaar verbonden, en energie is zeker het grootste struikelblok.