Bevindt de Amerikaanse economie zich al in een recessie?

\"\"

De Amerikaanse economie zou al in een recessie kunnen bevinden, zei Chen Lin, oprichter van Lin Asset Management, en de publicatie van het Bruto Binnenlands Product (BBP) over het tweede kwartaal zou daaromtrent de belangrijkste indicator kunnen zijn.

\”We zitten mogelijk al in een recessie … en we krijgen volgend jaar mogelijk een echt diepe recessie\”, zei hij.

“Wanneer komen we uit de recessie? Ik denk dat de Fed op een dag eindelijk zal beseffen dat het zo niet verder kan. Ze zullen zeggen: \’we kunnen niet meer verder verstrakken zonder de economie om zeep te helpen\’. Dat is het moment waarop goud heel hard zal stijgen… En dat is het moment waarop we uit de recessie komen\’, zei hij.

Lin zei dat de Federal Reserve niet in staat is om de rente te verhogen tot een niveau dat de inflatie voldoende zou aanpakken. Hij verwees naar Paul Volcker, de voorzitter van de Fed van 1979 tot 1987, die de federale fondsenrente in 1981 tot 20 procent verhoogde om de dubbelcijferige inflatie aan te pakken.

\”Mensen hebben het over Paul Volcker… maar dat was toen, dit is nu\”, zei hij. “De Verenigde Staten hebben 30 biljoen dollar aan schulden. Als de rente stijgt, zelfs als deze ‘maar’ tot 4 procent stijgt, bereken dan zelf maar hoeveel biljoenen de Amerikanen elk jaar betalen vanwege de hogere rentevoeten. Daar zal ophef over zijn. Dus ik denk niet dat de Verenigde Staten het lef zullen hebben om het schuldenprobleem te tarten, ze zullen dus niet durven de rentevoeten op te trekken tot de significant hoge niveaus die nodig zijn om de inflatie te verpletteren.”

Hij voegde eraan toe dat de Fed zich misschien verplicht zou kunnen voelen tot meer kwantitatieve versoepeling.

Hoewel goud het niet goed doet tijdens een recessie, kan het een voorlopende indicator zijn dat er een einde komt aan een recessie.

\”In elke recessie, in elke neergang van de aandelenmarkt, is goud altijd de eerste die eruit komt\”, legde hij uit. \”Zelfs voor beleggers die niet geïnteresseerd zijn in goud, kan het kijken naar de goudprijs je een richting geven van waar de markt de komende weken of maanden zal zijn… eerst gaat het goud omhoog en daarna herstelt de economie.\”