Rusland raadt benadeelde beleggers aan om te kloppen bij bank of broker voor schadevergoeding

\"\"

Rusland verwierp maandag de claims die stelden dat het land voor het eerst in meer dan een eeuw in gebreke is gebleven op de terugbetaling van zijn buitenlandse schulden, en adviseerde de beleggers om bij westerse financiële tussenpersonen zoals banken en brokers aan te kloppen voor het geld dat werd verzonden maar dat de obligatiehouders vanwege de sancties tegen Rusland niet ontvingen.

Het Witte Huis zei maandag dat Rusland voor het eerst sinds de bolsjewistische revolutie zijn internationale obligaties in gebreke heeft gesteld, aangezien ingrijpende sancties het land effectief hebben afgesloten van het wereldwijde financiële systeem.

Tot vorige week bleef Rusland zijn euro-obligaties in vreemde valuta betalen volgens de uitgiftevoorwaarden, maar de couponoverdrachten in euro en dollar die in mei werden gedaan, voordat de sancties dergelijke transacties onmogelijk maakten bereiken de investeerders niet langer. Die kunnen dus op kin kloppen wat betreft het ontvangen van het geld dat hun toekomt.

\”De verklaringen over een wanbetaling zijn absoluut ongerechtvaardigd\”, vertelde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov maandag aan een telefoongesprek met verslaggevers, wijzend op de betaling van de forex-coupon in mei.

\”Het feit dat Euroclear dit geld heeft ingehouden en niet naar de ontvangers heeft gebracht, is niet ons probleem. Er zijn absoluut geen redenen om een ​​dergelijke situatie als wanbetaling te bestempelen.\”

Euroclear reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Maandag zei het ministerie van Financiën dat \’acties van buitenlandse financiële tussenpersonen buiten de controle van het Russische ministerie van Financiën vallen\’, en vroeg buitenlandse obligatiehouders om rechtstreeks te spreken met degenen die de betalingen inhouden.

\”Het niet ontvangen van geld door investeerders gebeurde niet vanwege een gebrek aan betaling, maar vanwege de acties van derden en wat niet direct wordt beschreven als een standaardsituatie door uitgiftedocumentatie\”, voegde het ministerie eraan toe.

Toen de Amerikaanse ontheffing afliep en de Europese Unie de National Settlement Depository (NSD), de Russische versie van de westerse clearinghuizen Euroclear en Clearstream, bekrachtigde, betaalde Moskou vorige week zijn volgende coupons in forex in roebels.