Goud kan profiteren verlies reservestatus Amerikaanse dollar

\"\"

Goud zal duurder worden naarmate de Amerikaanse dollar zijn status als \’s werelds reservevaluta verliest, verklaarde John Kaiser, oprichter van Kaiser Research Online, op de PDAC 2022-conventie in Toronto. Hij zei dat China en Rusland een oostelijke as van economische macht zullen vormen en dat kan de doodsteek voor de USD als vluchtmunt vormen.

\”De Amerikaanse dollar zal niet worden gebruikt binnen de as China-Rusland\”, zei Kaiser. “Deze landen gaan de hegemonie van de Amerikaanse dollar doorbreken. Het is niet van de ene op de andere dag, het is niet zwart-wit. Het wordt een geleidelijke overgang die echter niet te stuiten valt. En ik denk dat daar de goudprijs van zal floreren, ik verwacht dat fors hogere koersen in de pijplijn zitten.”

Kaiser zei dat de Verenigde Staten op weg zijn naar autoritarisme en dat goud een veilige haven is naarmate de politieke onzekerheid toeneemt.

\”Zelfs in Amerika zien we veel mensen die een autocratie, een dictatuur als politieke basis willen hebben\”, zei hij. \”Tegen die achtergrond wordt alles onstabiel en worden valuta\’s, zelfs de Amerikaanse dollar, onstabiel… Dus de enige mobiele grondstof waarvan ik denk dat het een veilige haven is, is fysiek goud. Geen cryptografie of iets dergelijks.”

Hij voegde eraan toe dat goud \”opgeslagen energie\” is, terwijl crypto een \”energieverplichting\” is, omdat er elektriciteit moet verbruikt worden om al die blockchain-transacties gaande te houden.\” Hij legde verder uit dat goud een \”verzekeringspolis\” is voor wanneer chaos uitbreekt, maar dat hij het niet als een vorm van geld beschouwt.

\”Cash is iets wat je gemakkelijk kunt inzetten om activa te kopen die plotseling in waarde dalen, terwijl je eerst goud moet verkopen om contant geld te krijgen\”, legde hij uit. “Daarom is goud een activaklasse. Het is niet echt geld.\”

Het huidige dominante internationale geld, de Amerikaanse dollar, zal zijn status als reservevaluta verliezen, zei Kaiser. Hij legde uit dat het centrum van de economische en politieke macht naar het oosten verschuift en de Verenigde Staten achter zich laat.

\”Het hele concept van globalisering, dat de afgelopen dertig jaar alles heeft geleid, met de Amerikaanse dollar als middelpunt, valt nu uit elkaar\”, zei hij. “Tegen 2027 zal de Chinese economie bijna net zo groot zijn als die van Amerika. De convergentie gebeurt sneller dan voorspeld… Daarom zoeken landen naar betaling in deze andere valuta\’s, zoals de renminbi en de roebel… Dit zal de hegemonie van de Amerikaanse dollar verbreken.\”