Fourth of July in de VS: kosten voor een feestje zijn met 11% gestegen

\"\"

Dit weekend vieren de Amerikanen de Fourth of July en dat belooft een kostelijk feestje te worden. Met de inflatie op het hoogste punt in 40 jaar, voelen de Amerikanen het knijpen in hun portemonnee voor het weekend van 4 juli. Volgens een nieuw rapport van Wells Fargo Food and Agribusiness Industry Advisory Group zijn de kosten van een familiefeestje voor 10 personen met 11% gestegen.

Inflatie is een \”echt pijnpunt\” voor Amerikanen, Karol Aure-Flynn, sectoranalist Wells Fargo en co-auteur van het rapport.

Eiwitprijzen zijn de belangrijkste \”pijnpunten\” voor consumenten, zei Aure-Flynn. De prijzen voor rundergehakt zijn jaar op jaar met 11,8% gestegen. De prijzen voor kippenvleugels en kippenborsten zijn respectievelijk met 38% en 24% gestegen, terwijl de prijzen voor drumsticks met 12% zijn gestegen. Op pluimvee gebaseerde hotdogs zijn met 15,3% gestegen en ook alle andere vleesproducten zijn fors duurder geworden.

\”Prijsinflatie bestaat uit twee componenten\”, legt Aure-Flynn uit. \”Een daarvan is het deel van de kosteninflatie, waarbij de producenten, verwerkers en fabrikanten enkele van de zeer ruwe wateren (lees: kostenstijgingen) die ze hebben moeten doorstaan, moeten doorgeven aan de klanten. En het andere deel is de vraag die de prijzen omhoog duwt. Zeg dus maar de vraaginflatie.\”

Karol Aure-Flynn gaf een voorbeeld: \”Kipproducenten hebben te maken gehad met ziektes. Dus het aanbod is gedaald. En als de vraag toeneemt, zul je nog steeds hoge prijzen zien.\” Voor rundvlees is het een kwestie van de grootte van de veestapel. \”De grootte van de veestapel (denk daarbij aan vlees voor de consumptie) kan niet in een keer toenemen, en daarom, met een beperkt aanbod en zonder een daling van de voerkosten, zullen consumenten waarschijnlijk gedurende enige tijd verhoogde eiwitprijzen zien\”, stelt het rapport.