Aandeel Duits gas- en elektriciteitsbedrijf Uniper is in elkaar gestort

\"\"

De aandelen in het Duitse gas- en elektriciteitsbedrijf Uniper stortten donderdag met maar liefst een vijfde in nadat het bedrijf zijn winstvooruitzichten had verlaagd en een mogelijke reddingsoperatie van de Duitse regering nodig zal hebben omdat Rusland de aardgasleveringen aan Europa heeft verminderd.

Uniper zei dat de winst vóór rente en belastingen \”aanzienlijk lager\” zou zijn dan in voorgaande jaren, aangezien het slechts 40% aardgas  ontving van het Russische Gazprom PJSC.

De recente daling van de aardgasstromen naar Europa dwong de grootste klant van Gazprom om aankopen op de spotmarkten te doen tegen een enorme premie, dit in vergelijking met de lange termijn aardgascontracten die met de grote Russische leverancier werden afgesloten.

Tegelijkertijd heeft Berlijn de prijzen beperkt die het huishoudens en bedrijven aanrekent voor aardgas, dit om de inflatie te beheersen, waardoor het nutsbedrijf tientallen miljoenen euro\’s per dag verliest. De analisten van RBC en Citigroup schatten dat Uniper zowat 30 miljoen euro per dag verliest. Bovendien bestaat het risico het van imploderen van het nutsbedrijf. Uniper dreigt dus het eerste slachtoffer te worden van de terugval van de Russische aardgasexport.