Gasexport van Gazprom zakt naar laagste niveau sinds ten minste 2014

\"\"

De dagelijkse gasexport van Rusland naar zijn belangrijkste buitenlandse klanten tot nu toe in juni is gedaald tot het laagste niveau sinds ten minste 2014, aangezien problemen met de Nord Stream-pijpleiding en het besluit van Gazprom PJSC om de leveringen aan verschillende kopers stop te zetten, de leveringen aan banden legden.

Gazprom exporteerde in de eerste 15 dagen van juni gemiddeld 307 miljoen kubieke meter per dag naar landen buiten de voormalige Sovjet-Unie, een daling van 13% ten opzichte van mei, volgens berekeningen van Bloomberg op basis van woensdag gepubliceerde gegevens.

Dit jaar heeft de gasgigant tot dusver 65,6 miljard kubieke meter verscheept naar belangrijke buitenlandse klanten, een daling van 29% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Gazprom heeft herhaald dat het gas levert in overeenstemming met bevestigde verzoeken van klanten.

Het staatsbedrijf zei dinsdag dat het de stromen naar de Nord Stream-pijpleiding, een belangrijke gasroute voor de bevoorrading van Europa, met 40% zal verminderen in vergelijking met het oorspronkelijke plan, aangezien het Duitse Siemens Energy AG er niet in was geslaagd om pompapparatuur terug te brengen nareparatiewerkzaamheden. Het Duitse bedrijf bevestigde de mislukking en zei dat de apparatuur niet kon worden teruggestuurd vanuit Canada vanwege sancties tegen Rusland.

De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck zei woensdag dat hij gelooft dat het besluit van Gazprom om de gasstromen door Nord Stream af te snijden \”politiek gemotiveerd\” was en niet te wijten was aan technische problemen, zoals het Russische bedrijf verklaarde.

Eni SpA zei woensdag ook dat Gazprom de gasleveringen aan Italië heeft stopgezet, daarbij verwijzend naar een mededeling van het Russische bedrijf. De vermindering bedraagt ​​ongeveer 15% van de totale stromen van Rusland naar Italië, aldus een woordvoerder van Eni. Gazprom gaf geen reden voor de beslissing.