Bloedbad in de technologiesector op Wall Street

\"\"

De S&P 500 betrad afgelopen maandag officieel een berenmarkt na een daling van meer dan 20% ten opzichte van de hoogtepunten in januari te midden van een storm van torenhoge inflatie, de oorlog in Oekraïne, stijgende olieprijzen, COVID-19-lockdowns in China en een nieuwe 0,75% renteverhoging op donderdag.

En enkele van de grootste verliezers in de maandenlange afkalving van de technologiebedrijven profiteerden het meest van de lage rentetarieven toen die rentetarieven tijdens de pandemie rond de 0% schommelden.

De aandelen van Netflix (NFLX), Meta (META), Nvidia (NVDA), Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT) en Alphabet (GOOG, GOOGL) zijn dit jaar allemaal met meer dan 20% gedaald. Het zijn ook niet alleen de mega-capaandelen. Pandemische lievelingen zoals DocuSign (DOCU), Okta (OKTA) en Zoom (ZM) zakten allemaal maar liefst 60% in 2022.

\”We bevinden ons nu in feite in een bearmarktgebied omdat de Federal Reserve-bank de rentetarieven verhoogt om de inflatie te bestrijden\”, legt Anindya Ghose, professor aan de NYU Stern School of Business, uit. \”Helaas staan ​​we nu aan de vooravond van een recessie en komen we in het volgende kwartaal waarschijnlijk in stagflatie terecht. Wat niet bepaald de hoop op beterschap voedt.\”

En nu technologiebedrijven het aannemen van personeel vertragen en de winstprognoses herzien, kan de sector meer schokken krijgen. Dat betekent vertragingen in het aannemen van personeel bij bedrijven als Amazon en ontslagen bij bedrijven als online vastgoedplatform Compass en streaminggigant Netflix.

Year-to-date zijn de aandelen van Alphabet met 26% gedaald, terwijl de aandelen van Amazon maar liefst 39% zijn gedaald. Apple-aandelen zijn 25% gedaald en Microsoft-aandelen zijn sinds het begin van het jaar met 31% gedaald.