Fed gaat voluit ten aanval tegen de inflatie

\"\"

De Federal Reserve verhoogde woensdag de rente met 75 basispunten of driekwart procentpunt, wat de grootste stijging in 28 jaar is, in een krachtige poging om de stijgende inflatie die de economie heeft doen op hol te slaan te kalmeren. De verhoging met driekwart basispunt kwam niet geheel onverwacht.

De Amerikaanse centrale bank kondigde ook aan dat ze de omvang van haar balans zou blijven verkleinen tegen het tarief dat in mei werd aangekondigd, ditvolgens een verklaring van het Federal Open Market Committee (FOMC) na afloop van de meeting.

De Fed Funds-rente zal volgens de Fed stijgen tot een bandbreedte tussen 1,5% en 1,75%. Obligatiehandelaren prijzen tegen het einde van het jaar een bandbreedte van 3,25%-3,5%, wat volgens Goldman Sachs een ongewoon snel en hard tempo van monetaire verkrapping impliceert.

\”De algehele economische activiteit lijkt te zijn aangetrokken na een daling in het eerste kwartaal\”, staat in de verklaring van de Fed. \”Het aantal banen is de afgelopen maanden stevig gestegen en de werkloosheid is laag gebleven. De inflatie blijft hoog als gevolg van onevenwichtigheden in vraag en aanbod in verband met de pandemie, hogere energieprijzen en bredere prijsdruk.\”

De laatste keer dat de Fed de beleidsrente met 0,75 procentpunt verhoogde, was in 1994.

Gezien het feit dat de consumentenprijsindex van mei hoger uitkwam dan verwacht, op een nieuw hoogtepunt van vier decennia, begonnen de markten al te reageren op de mogelijkheid van een snellere renteverhoging in de dagen voorafgaand aan de Fed-vergadering van deze week. De vergadering achter gesloten deuren begon op dinsdag en culmineerde met de verklaring op woensdag om 14.00 uur. ET.

\”Markten hebben een hekel aan onzekerheid en onvoorspelbaarheid\”, zegt Josh Olszewicz, hoofd onderzoek bij Valkyrie. \”Een afname van de neerwaartse volatiliteit zal waarschijnlijk alleen worden bereikt met een pauze of omkering van het huidige beleid en de richting van de Fed.\”