Sentiment op de beurzen blijft archi-slecht, het rommelt ook op de obligatiemarkt

\"\"

De S&P 500 beleefde de grootste daling in 1H sinds 1970 en de Nasdaq 100 in dezelfde periode sinds 2002, het hoogtepunt van de dot.com-gekte. De Stoxx 600 van zijn kant heeft de slechtste 1H achter de rug sinds 2008 toen de Grote Financiële Crisis (GFC) zijn piek bereikte.

De beleggers vrezen dat de wereldeconomie zal bezwijken onder de rentecampagnes van de centrale banken en dat de beleidsmakers uiteindelijk zullen gedwongen worden om terug te krabbelen. De obligatiemarkt houdt momenteel rekening met een renteverlaging van een half punt in de referentierente van de Federal Reserve op een bepaald moment in 2023.

Op woensdag, tijdens het jaarlijkse ECB-jaarforum, waarschuwden zowel Fed-voorzitter Jerome Powell als zijn collega’s in Europa en het VK dat de inflatie langer zal duren dan algemeen wordt aangenomen.

De opvatting dat centrale banken snel moeten reageren op de rente omdat ze de inflatie verkeerd hebben ingeschat, heeft de markten dit jaar opgeschrikt, met wereldwijd aandelen die ​​hun slechtste kwartaal sinds de drie maanden die eindigden in maart 2020 (het eerste kwartaal van 2020 dus) achter de rug hebben.

\”De markten maken zich zorgen over de groei, aangezien centrale bankiers blijven benadrukken dat het terugdringen van de inflatie hun belangrijkste doel is en dat het enige tijd kan duren om de inflatie terug te dringen\”, zegt Esty Dwek, chief investment officer bij Flowbank SA. \”We hebben nog steeds geen totale capitulatie op de markten gezien, dus een verdere neerwaartse trend is mogelijk.\”

Ondertussen overschreden de kosten van het verzekeren van Europese rommelobligaties tegen wanbetaling donderdag voor het eerst in twee jaar de 600 basispunten. Wat aangeeft dat de beleggers vrezen dat er nog meer onheil in de lucht hangt.