Europa moet 30% minder aardgas consumeren

\"\"

In het eerste kwartaal van volgend jaar zullen de landen van de Europese Unie hun gebruik van aardgas met maximaal 30% moeten verminderen als voorbereiding op een volledige stopzetting van de Russische gasstromen, aldus het International Energy Agency (IEA).

IEA-directeur Fatih Birol zei dinsdag dat een volledige afsluiting van de Russische gaslevering aan Europa ertoe zou kunnen leiden dat de opslagniveaus voor de winter ver onder het gemiddelde liggen, waardoor de EU in een zeer kwetsbare positie komt te zitten.\”

\”In de huidige context zou ik een volledige afsluiting van de gasexport naar Europa vanuit Rusland niet uitsluiten\”, verklaarde hij.

Onder verwijzing naar technische problemen met betrekking tot de Nord Stream-pijpleiding, heeft Rusland eerder in juni de gasstroom naar Duitsland met 60% verminderd.

De plannen om de vulling van de aardgasvoorraden in Europa zouden een volledige Russische afsluiting niet kunnen doorstaan ​​als die tussen nu en het vierde kwartaal van dit jaar zou plaatsvinden.

Op 1 november zou de Europese Unie haar gasopslag voor 90% gevuld moeten hebben; een volledige Russische afsluiting zou dat percentage echter aanzienlijk verminderen, wat zou leiden tot een nieuwe stijging van de aardgasprijzen, die volgens Bloomberg al zijn verdrievoudigd op jaarbasis, daarbij verwijzend naar cijfers van de ICE Endex.