Goud zit klem tussen een agressieve Federal Reserve en de angst voor een diepgewortelde inflatie

\"\"

Goud zit vast tussen een agressieve Federal Reserve en de angst voor een diepgewortelde inflatie, zei Standard Chartered, die voorspelt dat het edelmetaal de rest van 2022 de evolutie van de rentevoeten nauwlettend zal volgen.

\”Goud zit gevangen tussen scherpere verwachtingen voor renteverhogingen en zorgen over een langdurig hoge inflatie als het monetaire beleid er niet in slaagt de economische activiteit te verzachten en de inflatie te verlagen\”, zei Suki Cooper, analist van Standard Chartered voor edelmetalen.

Deze passiviteit heeft ertoe geleid dat goud grotendeels stabiel is gebleven, ondanks de zware volatiliteit die wordt waargenomen bij andere activa. De grote macro-verwachting voor de rest van 2022 is dat de focus verschuift van inflatie naar vertragende groei en recessierisico\’s, wat al deels gebeurd is, zei Cooper.

\”Goud blijft profiteren van de vraag naar veilige havens, gezien het verhoogde geopolitieke risico en de bezorgdheid over de marktvolatiliteit bij lagere beurskoersen; de premie is echter uitgehold\”, schreef Cooper in een recent rapport.

Dit zal volgens de analist waarschijnlijk leiden tot lagere goudprijzen in de tweede helft van het jaar. \”Een toenemend recessierisico verhindert momenteel volledige shortposities, maar we verwachten dat goud voor de rest van 2022 terugkeert naar het volgen van de reële rentetarieven, waardoor de goudprijs lager gaat.

Standard Chartered\’s vooruitzichten voor de goudprijs zien het edelmetaal op $ 1.850 in het derde kwartaal van het jaar, wat niettemin toch hoger is dan op het moment van schrijven.

\”Agressieve renteverhogingen wegen doorgaans op de goudprijzen, en we verwachten dat dit het geval zal zijn tijdens de huidige Fed cyclus. De goudprijs kan in de komende maanden dus onder druk komen te staan”.

Cooper merkte op dat de economische gegevens die we deze zomer nauwlettend in de gaten moeten houden onder meer de bestellingen van duurzame goederen, de groothandelsvoorraden en de persoonlijke uitgaven van de Amerikanen zijn.

Ook in het voordeel van goud begint de fysieke marktvraag te werken, die lijkt te ontwaken.

\”De meest recente handelsgegevens van China laten zien dat de vraag naar edele metalen in mei gematigd bleef, maar geen verdere scherpe verslechtering zag, ondanks een tweede maand van lockdowns. De goudinvoer van India herstelde zich in mei en heeft zich meer dan verdrievoudigd ten opzichte van de niveaus van een jaar geleden.  Uit de gegevens van mei blijkt een stijging van de verzendingen naar belangrijke fysieke hubs, wat erop wijst dat de prijzen de afgelopen maand goed werden ondersteund door de fysieke markt, vatte Cooper samen.