Aardgasprijs al 700% hoger: Europa aan de rand van een recessie

\"\"

Aardgas is momenteel de meest gebruikte grondstof ter wereld. Het is een belangrijke motor van de wereldwijde inflatie, met prijsstijgingen die extreem zijn, zelfs volgens de normen van de huidige turbulente markten – zo\’n 700% in Europa sinds het begin van vorig jaar, waardoor het continent op de rand van een recessie staat. Aardgas bevindt zich in het hart van een aanbrekend tijdperk van confrontatie tussen de grote mogendheden, een zo intense strijd dat in hoofdsteden in het hele Westen plannen om de klimaatverandering te bestrijden naar een laag pitje worden verwezen.

Kortom, aardgas concurreert nu met olie als de brandstof die de geopolitiek vormt. Het is de oorlog in Oekraïne die de gascrisis naar een nieuw niveau heeft gekatalyseerd, door een cruciaal deel van de bevoorrading weg te nemen. Rusland bezuinigt op pijpleidingleveringen aan Europa, dat zegt hoe dan ook te willen stoppen met kopen uit Moskou. De strijd om die leemte op te vullen verandert in een wereldwijde stormloop, terwijl landen racen om schaarse ladingen vloeibaar aardgas veilig te stellen voor de winter op het noordelijk halfrond.

Duitsland zegt dat gastekorten een Lehman Brothers-achtige ineenstorting kunnen veroorzaken, aangezien de economische grootmacht van Europa wordt geconfronteerd met het ongekende vooruitzicht dat bedrijven en consumenten zonder stroom komen te zitten. De belangrijkste Nord Stream-pijpleiding die Russisch gas naar Duitsland vervoert, zal op 11 juli worden stilgelegd voor tien dagen onderhoud, en er is een groeiende angst dat Moskou deze niet zal heropenen. De leiders van de Groep van Zeven zoeken naar manieren om de gasinkomsten van Rusland, die de invasie van Oekraïne helpen financieren, te beteugelen en om nieuwe LNG-investeringen te ondersteunen. En armere landen die energiesystemen hebben gebouwd rond goedkoop gas, hebben nu moeite om het zich te veroorloven.

\”Dit zijn de jaren zeventig voor aardgas\”, zegt Kevin Book, directeur van ClearView Energy Partners LLC, een in Washington gevestigd onderzoeksbureau. \”De wereld denkt nu over gas zoals het ooit over olie dacht, en de essentiële rol die gas speelt in moderne economieën en de behoefte aan een veilige en diverse voorziening zijn zeer zichtbaar geworden.\”

Aardgas was vroeger een slaperig goed dat van eigenaar wisselde op gefragmenteerde regionale markten. Nu, hoewel de globalisering in een groot deel van de wereldeconomie lijkt terug te lopen, gaat de gashandel in de tegenovergestelde richting. Het globaliseert snel, maar misschien niet snel genoeg.