Stroomschaarste in Duitsland wordt erger

\"\"

De stroomschaarste in Duitsland wordt erger: dit komt doordat a) de lagere Noorse aardgasproductie als gevolg van stakingsacties de output van Noorwegen deze week met 13% heeft verminderd zonder einddatum en b) Nord Stream 1 waarschijnlijk wordt afgesloten door Rusland voor langer is dan de aanhoudingsperiode (11-21 juli) als de daling van de stromen met 60% al een richtlijn is. Rusland zal waarschijnlijk verwijzen naar de sancties die zijn opgelegd aan de invoer van hoogwaardige industriële producten.

De gasrantsoenering in Duitsland riskeert een aanzienlijke ineenstorting van zijn export: het plan van Duitsland is om, als de gascrisis verergert, van fase 2 naar fase 3 van zijn rantsoeneringsplan te gaan. De industrie zou haar gasvoorraden gerantsoeneerd zien. Dit riskeert een aanzienlijke verstoring van de productie en de Duitse export, iets wat zelfs COVID-19-lockdowns niet konden bereiken. Dit zou de handelsbalans van het eurogebied aanzienlijk aantasten en ook leiden tot wijdverbreide tekorten die de prijzen opdrijven.