Goudprijs zakt door de vloer

\"\"

Goud zakte gisteren naar het laagste punt in zes maanden toen de dollar opleefde te midden van groeiende angst voor een recessie die verliezen kan veroorzaken bij risicovolle activa.

De greenback steeg naar het hoogste punt in meer dan twee jaar toen investeerders zich terugtrokken richting een veilige vluchthaven, waardoor het edelmetaal onder druk kwam te staan. Amerikaanse aandelen daalden kortstondig met meer dan 2% uit angst dat de renteverhogingen van de Federal Reserve om de inflatie te dempen een vertraging van de grootste economie ter wereld zouden kunnen veroorzaken.

Een uitgesproken daling van de euro droeg ook bij aan de winst van de dollar, gedreven door de verwachtingdat de Europese Centrale Bank langzamer zal zijn met het verkrappen van het monetaire beleid dan de Fed. De bezorgdheid over de recessie in het blok is bijzonder acuut geworden vanwege de vrees dat Rusland de levering van aardgas zal verminderen.

Goud daalde 1,9% tot $ 1.774,26 per ounce, nadat het eerder het laagste niveau had bereikt sinds medio december 2021. De Bloomberg Dollar Spot Index klom 1,1%. Zilver en platina gleden eveneens weg, terwijl palladium op zijn beurt moest plooien.