Euro op weg naar pariteit?

\"\"

De gemeenschappelijke munt daalde gisteren met maar liefst 1,4% tot $1,0281, het zwakste niveau sinds december 2002. De verliezen kwamen toen de geldmarkten de verstrakkingsinspanningen van de ECB bleven afkeuren naarmate de groeivooruitzichten voor de regio donkerder worden, terwijl handelaren nu het vooruitzicht van gastekorten in de gaten houden terwijl Rusland bezuinigt op de aanleveringen van aardgas.

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne belemmeren het vermogen van de ECB om de rente even snel te verhogen als de Fed, ondanks een recordinflatie, waardoor het renteverschil groter wordt. Volgens het optieprijsmodel van Bloomberg is er een kans van 60% dat de valuta tegen het einde van het jaar de pariteit bereikt ten opzichte van de dollar, tegenover slechts 46% op maandag.

\”Pariteit is nu slechts een kwestie van tijd\”, zegt Neil Jones, hoofd FX-verkoop aan financiële instellingen bij Mizuho.

Traders verwachten dat de ECB later deze maand haar eerste verkrappingscyclus in tien jaar zal beginnen met een stijging van 25 basispunten. De Fed heeft daarentegen de rente al met 150 basispunten verhoogd, waarbij de markten tijdens hun bijeenkomst in juli een kans van 80% op een stijging van 75 basispunten inschatten.

\”Het is moeilijk om veel positiefs te zeggen over de EUR\”, zegt Dominic Bunning, hoofd European FX Research bij HSBC. \”Nu de ECB vasthoudt aan haar lijn dat we pas in juli een stijging van 25 bp zullen zien – op een moment dat anderen veel sneller handelen. Omdat we moeten wachten op september om een ​​snellere verkrapping te krijgen, is er ook weinig steun van hogere rentevoeten te verwachten.