Olieprijs kan nog fors lager

\"\"

Citi zegt dat olie tegen het einde van het jaar kan instorten tot $ 65 in geval van een recessie.

Ruwe olie zou tegen het einde van dit jaar kunnen instorten tot $65 per vat en tegen eind 2023 tot $45 kan dalen als een vraag verlammende recessie toeslaat, waarschuwde Citigroup Inc.

Die vooruitzichten zijn gebaseerd op het uitblijven van enige interventie door OPEC+-producenten en een daling van de olie-investeringen, zeiden de analisten van de bank waaronder Francesco Martoccia en Ed Morse in een rapport. Brent, de wereldwijde benchmark voor ruwe olie, werd voor het laatst verhandeld in de buurt van $113 per vat.

De olieprijs is dit jaar enorm gestegen na de invasie van Oekraïne, en banken proberen nu haar koers naar 2023 uit te stippelen, nu de centrale banken de rente verhogen en de recessierisico\’s toenemen. De vooruitzichten van Citi vergeleek de huidige energiemarkt met crisissen van de jaren zeventig. Op dit moment verwachten de economen van de bank niet dat de VS in een recessie zal belanden.

\”Voor olie suggereert het historische bewijs dat de vraag naar olie alleen negatief wordt tijdens de ergste wereldwijde recessies\”, zeiden de Citi-analisten. \”Maar de olieprijzen dalen in alle recessies tot ongeveer de marginale kosten. Dat zal ongetwijfeld ook ditmaal het geval zijn.\”