Beperking rentestijgingen kunnen goudprijs opnieuw vleugels geven

\"\"

De neutrale prijsactie van goud in de eerste helft van het jaar maakte het niettemin tot een van de best presterende activa op de financiële markten. Hoewel er nog steeds sterke steun is voor het edelmetaal, waarschuwde de World Gold Council de beleggers dat goud in de tweede helft van het jaar voor een aantal complexe uitdagingen staat.

Goud heeft al een moeilijke start gemaakt na een daling van 4% en het testen van ondersteuning op lange termijn op $1.730 per ounce aan het begin van vorige week. Het edele metaal heeft wat koopjesjagers aangetrokken, maar blijft onder kritische psychologische niveaus noteren.

In haar laatste rapport zei de WGC dat goud verstrikt blijft in een touwtrekken tussen agressieve verkrapping door de centrale banken en toenemende inflatiedruk, aangevuld met volatiliteit op de aandelenmarkten en geopolitieke onzekerheid.

Tot dusverre reageren beleggers meer op de toezegging van de Federal Reserve om de rente agressief te verhogen om de inflatie af te koelen; analisten van de WGC zeiden echter dat er nog steeds redenen zijn voor goudbeleggers om optimistisch te blijven dat de markt deze tegenwind kan weerstaan.

\”Hoewel de meeste marktdeelnemers nog steeds aanzienlijke verhogingen van de beleidsrente verwachten, beweren sommige analisten dat centrale banken het monetair beleid mogelijk niet zo sterk zullen verkrappen als nu wordt verwacht. Hun argumenten zijn onder meer mogelijke economische vertragingen die kunnen leiden tot een economische krimp\”, aldus de analisten.

Tegelijkertijd merkte de WGC op, hoewel de rente en de reële rente stijgen, dat een aanhoudend hoge inflatie uiteindelijk de goudprijs een stevig duwtje in de rug kan geven.

\”Goud heeft historisch gezien goed gepresteerd bij een hoge inflatie. In jaren waarin de inflatie hoger was dan 3%, steeg de goudprijs gemiddeld met 14%, en in perioden waarin de Amerikaanse CPI gemiddeld meer dan 5% op jaarbasis bedroeg – momenteel op ~8% – goud is gemiddeld bijna 25%\”, aldus de analisten