Zimbabwe probeert inflatie te temmen met gouden munten

\"\"

De centrale bank van Zimbabwe zal later deze maand beginnen met de verkoop van gouden munten om te proberen de inflatie te temmen door een waardeopslag te bieden aan de dalende valuta van het land en de bevolking een alternatief te geven voor de Amerikaanse dollar.

De 22-karaats gouden munt van één troy ounce heet \’Mosi-Oa-Tunya\’ en is vanaf 25 juli verkrijgbaar. De naam betekent \’Smoke that Thunders\’, een verwijzing naar de watervallen van Victoria.

\”Elke munt zal een serienummer hebben\”, zei de centrale bank van Zimbabwe in een persbericht. \”Bij aankoop zal de koper de munt fysiek in bezit nemen en een certificaat van eigendom aan toonder ontvangen. De koper of houder van de munt kan ervoor kiezen om deze in bewaring te geven bij bankiers naar keuze, in welk geval een bewaringscertificaat wordt afgegeven.\”

Volgens de gouverneur van de centrale bank, John Mangudya, kunnen gouden munten worden gekocht met lokale valuta, de Amerikaanse dollar en andere vreemde valuta. De prijs wordt bepaald op basis van de internationale goudprijs en productiekosten.

De eigenaren van de gouden munten kunnen deze in contanten omzetten of verhandelen. De gouden munten kunnen ook worden gebruikt voor transactiedoeleinden en als onderpand voor leningen.

Volgens het persbericht zullen de munten worden verkocht door Fidelity Gold Refinery, Aurex en lokale banken.

De stijgende inflatie en de devaluatie van de valuta hebben het de bevolking van Zimbabwe bijzonder moeilijk gemaakt. De inflatie op jaarbasis van het land bedroeg in juni bijna 192%.