Vooral aardgasprijs jaagt inflatie in snel tempo aan

\"\"

Veel landen zijn overgestapt op aardgas als onderdeel van een overgang naar schonere energie, omdat ze het gebruik van vuilere fossiele brandstoffen zoals steenkool en in sommige gevallen ook kernenergie willen afschaffen. Grote producenten – zoals de VS, die snel zijn opgeklommen in de gelederen van LNG-exporteurs om te wedijveren met Qatar als de grootste ter wereld, zien een stijgende vraag naar hun output. 44 landen importeerden vorig jaar LNG, bijna twee keer zoveel als 10 jaar geleden. Maar de brandstof is veel moeilijker over de planeet te verplaatsen dan olie, omdat het vloeibaar moet worden gemaakt op plaatsen zoals de Freeport fabriek in Texas.

En dat is de reden waarom een ​​kleine explosie in een faciliteit die door insiders uit de industrie als niets bijzonders wordt beschouwd – het is niet de grootste of meest geavanceerde van de zeven terminals die LNG vanaf Amerikaanse kusten verzenden – zo\’n buitensporige impact had.

De gasprijzen in Europa en Azië stegen met meer dan 60% in de weken sinds Freeport gedwongen werd tijdelijk te sluiten, een periode waarin ook verdere leveringsbeperkingen door Rusland werden gezien. In de VS daarentegen daalden de prijzen voor de brandstof met bijna 40% – omdat door de storing meer van het gas beschikbaar zal blijven voor huishoudelijk gebruik.

Er waren al volop tekenen van extreme krapte in de markt. Oorlog en Covid kunnen alle handelswaar van tarwe tot aluminium en zink in de war brengen, maar weinig is te vergelijken met de enorme volatiliteit van de wereldwijde gasprijzen. In Azië is de brandstof nu ongeveer drie keer zo duur als een jaar geleden. In Europa is het een van de belangrijkste redenen waarom de inflatie zojuist een nieuw record heeft bereikt.