Poetin lacht het westen en zijn sancties vierkant uit

\"\"

Westerse landen hebben een fout gemaakt door Rusland energiesancties op te leggen, en als ze doorgaan met verdere beperkingen, zal dat een catastrofe zijn voor de wereldmarkten, zei president Vladimir Poetin.

\”Sanctiebeperkingen tegen Rusland veroorzaken veel meer schade aan de landen die ze opleggen\”, zei Poetin vrijdag tijdens een ontmoeting met regeringsfunctionarissen die werd uitgezonden op Rossiya 24 TV. “Verder gebruik van het sanctiebeleid kan leiden tot nog zwaardere en zonder overdrijving zelfs catastrofale gevolgen voor de wereldwijde energiemarkt.”

De prijs van Brent-olie is met meer dan een derde gestegen en het Europese benchmarkgas is sinds het begin van het jaar meer dan verdubbeld nadat het Westen verschillende golven van sancties tegen Rusland had opgelegd als vergelding voor zijn invasie in Oekraïne. De resulterende krapte in de energievoorziening heeft de wereldwijde economische groei belemmerd en de inflatie verhoogd, waardoor het risico op een recessie is toegenomen.

Hoewel het doel van deze maatregelen was om de instroom van petrodollars in de schatkist van het Kremlin te verminderen en Poetin te dwingen de oorlog te stoppen, heeft Rusland gereageerd door zijn olie-export naar India en China te heroriënteren en de gasstromen naar Europa te beperken. De president zei dat de energie-industrie van zijn land zich nu heeft gestabiliseerd, waarbij de olieproductie in juni met 0,5 miljoen vaten per dag is gestegen tot 10,7 miljoen per dag.

Pogingen van westerse landen om elders vervangingen voor de Russische energievoorziening te vinden, zullen niet onmiddellijk resultaat opleveren, zei Poetin tegen leden van zijn kabinet, waaronder vice-premier Alexander Novak, evenals Igor Sechin, Chief Executive Officer van de Russische oliegigant Rosneft PJSC.

\”We zien dat het Westen andere olie-exporterende landen probeert te dwingen hun productievolumes te verhogen\”, zei Poetin. Toch tolereert de wereldwijde energiemarkt “geen haast”, zei hij. “Reeds gemaakte fouten zijn niet binnen een paar dagen te herstellen.”