Fed-gouverneur waarschuwt voor te snel optrekken rentevoeten

\"\"

Sneller dan verwachte verhogingen van de Federal Funds-rente kunnen de economie en de financiële markten onder druk zetten. De voorkeur in de huidige onzekere omgeving zou dan ook moeten uitgaan naar gestage en goed gecommuniceerde renteverhogingen, zei Esther George, president van de Fed van Kansas City, maandag.

\”Dit is nu al een historisch snel tempo van renteverhogingen voor huishoudens en bedrijven om zich aan aan te passen, en meer abrupte veranderingen in de rentetarieven kunnen spanningen veroorzaken, zowel in de economie als op de financiële markten\”, zei George, die het overigens niet eens was met de grotere dan verwachte maatregelen van de Fed rente verhoging met driekwart punt in juni.

\”Ik vind het opmerkelijk dat er slechts vier maanden na het begin van de renteverhoging een groeiende discussie is over het recessierisico, en sommige voorspellingen voorspellen dat de rentetarieven al volgend jaar zullen worden verlaagd. Dergelijke prognoses suggereren dat een snel tempo van renteverhogingen over het risico dat het beleid sneller wordt aangescherpt dan de economie en de markten zich kunnen aanpassen.\”